Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Výročné ceny získali Tammy Nižňanská, Pišta Vandal a skupina Čad

Na snímke spevák a spisovateľ Štefan Chrappa, známy pod pseudonymom Pišta Vandal si preberá cenu v kategórii Spevák roka a taktiež cenu v kategórii Skupina roka, za skupinu ČAD počas odovzdávania hudobných ocenení Zväzu autorov a interpretov (ZAI) populárnej hudby za rok 2019 v Bratislave 16. januára 2020. Foto: TASR - Pavol Zachar

Hudobným redaktorom roka je Roman Bomboš z verejnoprávneho Rádia Slovensko, pričom ide už o jeho piate ocenenie po sebe.

Bratislava 16. januára (TASR) - Zväz autorov a interpretov populárnej hudby (ZAI) odovzdal vo štvrtok večer výročné ceny ZAI za rok 2019. Ocenenia v podobe sošky mikrofónu si v jedenástich kategóriách prevzali interpreti, redaktori a organizátori hudobných podujatí. Medzi ocenenými v bratislavskom klube MMC boli až dvakrát speváčka Tammy Nižňanská a Pišta Vandal Chrappa. Organizátori udelili aj ocenenie za celoživotný prínos pre rozvoj hudobnej scény. Dostal ho známy český hudobný publicista Jaromír Tůma.

Skupinou roka sa stala kapela Čad, spevákom roka jej líder Pišta Vandal Chrappa, ktorý tak meral cestu na pódium dvakrát. Trashmetalová trojica Čad zo Svätého Jura vznikla v roku 1994. Debutový album Na odstrel vydala v roku 1998. Na svojom konte má sedem vydaných albumov, pričom najnovším - z novembra 2019 - je Zabi ma.

Objavom roka je skupina Youniverse so speváčkou Tammy Nižňanskou, ktorá zároveň získala aj ocenenie ako speváčka roka. Skupinu The Youniverse založili v roku 2015 Tammy Nižňanská a gitarista Jerguš Oravec. O rok nato vydali EP s názvom Raise Hell, Kid. V decembri 2018 vydali debutový album CMYK.

Ocenenie album roka získala skupina Korben Dallas za album Bazén. Táto formácia je na scéne od roku 2010, jej lídrom je spevák, gitarista a skladateľ Juraj Benetin. Rok po vzniku vydala skupina debutový album Pekné cesty. V januári 2015 získala ocenenie Krištáľové krídlo. Bazén je jej šiestou štúdiovkou, ktorú vydala v marci minulého roka.

Hudobným redaktorom roka je Roman Bomboš z verejnoprávneho Rádia Slovensko, pričom ide už o jeho piate ocenenie po sebe. Rozhlasovou stanicou roka sa stala Anténa Rock, a to tretíkrát po sebe. Usporiadateľom roka je Tibor Zelenay, majiteľ klubu Blue Note v Novom Meste nad Váhom. Cenu v kategórii malých klubov do 200 divákov získal bratislavský Randal, veľkým klubom roka nad 200 divákov je bratislavský Majestic Music Club. Ocenenie festival roka získal festival Grape.  



Cenu za celoživotný prínos pre rozvoj hudobnej scény získal známy český hudobný publicista a moderátor Jaromír Tůma. Rodák z Mělníka (*1946) sa publicistike venuje od roku 1965. Pôsobil v časopisoch Melodie, Mladý svět, moderoval relácie v Československom rozhlase aj televízii, pracoval vo vydavateľstve Supraphon, bol šéfdramaturgom hudobných programov televízie Nova. V súčasnej dobe moderuje program Větrník v Rádiu Beat.

"Pred dlhými rokmi som dostal takú radu, že keď chceš byť autentický, rob všetko pre to, aby si nikdy žiadnu cenu nedostal. Držím sa toho celé roky, tých 25 rokov, čo robím muziku, dokonca aj predtým, ako ma vyhodili z hudobnej školy, kde som chodil na klavír. Stal sa paradox a tento večer sme boli odmenení dvoma cenami, spevák roka a skupina roka. Je to zvláštny pocit, ale je to pocit hlbokej vďačnosti a vlastne aj pokory, že niekto si vašu prácu všimne a niekto ju ocení. Na druhej strane, tak isto by sme to robili, aj keby ju nikto neocenil. Tak vnímame muziku, je to o radosti a tom, že môžeme dávať veci zo srdca von," povedal pre TASR ocenený Pišta Vandal.



"Mne sa prekvapivo asi najviac páčia tohtoročné výsledky. Mám rád túto hudbu, mám rád nové tváre. Keď sa človek obzrie dozadu na naše ceny ZAI, väčšina dnešných stálic boli u nás ako objavy roka, keď im v podstate nikto neveril. Je to zadosťučinenie a veľmi sa teším, že došlo k plynulej a zaujímavej generačnej výmene, niektoré kapely vyzerajú ako keby ani neboli zo Slovenska. Majú to ťažké, ale na druhej strane majú naklonených ľudí, rádiá, kluby, festivaly, ktoré im umožnia sa prezentovať," dodal predseda rady ZAI Martin Sarvaš.

"Bolo to fajn, ja už všade dlho hovorím, že mojim najväčším snom je cena Grammy, máme za sebou slovenské Grammy, ideme ďalej. Musíme pracovať ďalej tak ako doteraz, robiť kvalitné veci. Postupne budeme od februára vydávať nové single," doplnila Tammy Nižňanská.

"Je to môj piaty mikrofónik v rade. Obrátenej pyramíde vďačím za to, že som túto cenu dostal, je to vďaka mojej práci. Je to super, lebo je to cena, o ktorej rozhodujú ľudia, ktorí s hudbou robia, ktorí ju tvoria, textujú, ktorí ju spievajú. A keď oni vám dajú najavo, že sa im s vami robí dobre, tak to je to najlepšie zrkadlo a zadosťučinenie," uviedol pre TASR ocenený moderátor Roman Bomboš.