Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Ceny Anděl odhalili nominácie,favoritmi sú Viktor Sheen a November 2nd

Odovzdávania výročných cien Českej hudobnej akadémie Anděl. Foto: TASR - Bohdan Kopčák

V kategórii Slovenský album bude víťazom jeden z trojice Hex s albumom Kde je tu láska?, Peter Lipa s albumom Nola a Zuzana Smatanová za album Rozprávač.

Praha/Bratislava 16. februára (TASR) - Po druhom kole hlasovania Českej hudobnej akadémie je rozhodnuté o tohtoročných nomináciách na ceny Anděl Coca-Cola 2023. Ceny sa budú udeľovať v 15 kategóriách, šestnástou je Sieň slávy. V treťom kole budú akademici hlasovať vždy z trojice nominovaných. TASR o tom informovala PR manažérka Nikol Klevcovová.

Medzi nominovanými sa trikrát objavujú dve mená, jedným z nich je raper Viktor Sheen, ktorý sa za sólový album Planeta opic môže stať najlepším interpretom. V kategórii Spoločný projekt akademikov zaujal album Roadtrip, ktorý Viktor Sheen nahral v spolupráci s Calinom. So singlom Safír, ktorý z neho pochádza, majú obaja šancu aj v Skladbe roka.

Tri nominácie má aj rocková kapela November 2nd, ktorá sa vlani po 12 rokoch vrátila na scénu s eponymným albumom, ten u akademikov zabodoval v kategóriách Album, Skupina a Rock. V kráľovskej kategórii Album sa November 2nd stretne s albumom Jezus Kristus Neexistus? od J.A.R. a LP XXIII od Davida Kollera. J.A.R. i David Koller pritom majú po dvoch nomináciách, podobne ako Anna K., Calin a Sofian Medjmedj s Benom Cristovaom.

V kategórii Slovenský album bude víťazom jeden z trojice Hex s albumom Kde je tu láska?, Peter Lipa s albumom Nola a Zuzana Smatanová za album Rozprávač. Minulý rok dostal ocenenie album Mira Žbirku Posledné veci.

V druhom kole o Cenách Anděl Coca - Cola 2023 hlasovalo celkom 432 akademikov. Mená nových držiteľov sošiek Anděla sa hudobná verejnosť dozvie na slávnostnom ceremoniáli 30. marca v pražskej hale O2 universum. Moderátormi večera budú Honza Dědek a Ivana Fancy Kulhánková.