Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Banskobystrickým primátorom sa stane J. Nosko

Na snímke kandidát na primátora Banskej Bystrice Ján Nosko (uprostred) s manželkou (vpravo) a dcérou hlasuje vo Voľbách do orgánov samosprávy obcí v Banskej Bystrici Foto: TASR/Dušan Hein

Ľudia hlasovaním vyjadrili, že chcú zmenu a ja sa budem snažiť zmenu aj priniesť, reagoval Nosko.

Banská Bystrica 15. novembra (TASR) - Novým primátorom Banskej Bystrice bude riaditeľ Detskej fakultnej nemocnice Ján Nosko. Kandidoval ako nezávislý s politickou podporou Smer-SD, SDKÚ-DS, SNS a SMS a počtom hlasov v primátorských voľbách výrazne porazil súčasného prvého muža mesta Petra Gogolu.

Ako pre TASR uviedol predseda Mestskej volebnej komisie v Banskej Bystrici Pavel Žitňan, Nosko získal 9739 hlasov voličov, Gogola 4248 hlasov a na treťom mieste s počtom hlasov 2254 skončil dlhoročný mestský poslanec a nezávislý kandidát Pavol Bielik. Ten sa opäť dostal do mestského zastupiteľstva.

V Banskej Bystrici zo 66.593 voličov zapísaných do voličských zoznamov volilo 21.678 ľudí.

Podľa Nosku ľudia pod Urpínom hlasovali za zmenu, ktorú chce po svojom zvolení do mesta aj priniesť.

"Výsledok je pre mňa do určitej miery prekvapením. Prekvapil ma najmä ten rozdiel, s ktorým som vyhral. Výsledok vnímam s pokorou a zároveň so zodpovednosťou. Ľudia hlasovaním vyjadrili, že chcú zmenu a ja sa budem snažiť zmenu aj priniesť," uviedol krátko po zverejnení predbežných výsledkov Nosko. Súčasne sa poďakoval všetkým, ktorí prišli voliť a tiež svojmu volebnému štábu a rodine.

Riaditeľ Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Rooseveltovej nemocnice v B. Bystrici, ktorý kandidoval ako nezávislý s politickou podporou strán Smer-SD, SDKÚ-DS, SNS a SMS, síce v najbližších dňoch odíde z nemocnice na nové miesto, myšlienkami ale, ako sám povedal, z detskej kliniky celkom neodíde. "V nemocnici som prežil značný kus života, pokiaľ budem môcť, budem jej stále nápomocný," povedal.



Prvé kroky nového primátora na mestskom úrade budú viesť k samotným pracovníkom. "Moju pozíciu teraz prirovnám k tej, ktorú som mal v nemocnici. Tam sme si osvojili jednu filozofiu, jeden cieľ, za ktorým sme išli. To očakávam aj od pracovníkov úradu," uviedol. Pri svojej novej práci sa chce spoľahnúť hlavne na odborníkov, do najbližšieho okruhu si ale chce priviesť vlastných ľudí, na ktorých sa môže spoľahnúť.