Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Slováci sú v Bukurešti na cvičení simulujúcom záchranu po zemetrasení

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Cvičenie, ktoré prebieha v Rumunsku, je v poradí piate a posledné z cvičení tohto druhu naplánovaných na roky 2017 a 2018.

Brusel 15. októbra (TASR) - Cvičenie s názvom Modex Romania 2018 je najdôležitejším zdravotníckym cvičením, ktoré bolo doteraz realizované v rámci mechanizmu civilnej ochrany EÚ. Európska komisia (EK) v pondelok pripomenula, že cvičenie sa koná v Bukurešti a potrvá do 18. októbra 2018.

Podľa správy EK sa na tomto medzinárodnom cvičení na báze simulácie zemetrasenia zúčastňuje viac ako 1000 ľudí a zahŕňa zdravotnícke tímy z Nemecka, Rakúska, Rumunska, Slovenska, Švédska a Talianska, a mimo EÚ z Nórska a Izraela. Na cvičení sa zúčastňujú aj experti z ďalších krajín, ktoré sa podieľajú na európskom mechanizme civilnej ochrany.

"Toto cvičenie ponúka jedinečnú príležitosť na posúdenie výkonnosti nášho mechanizmu civilnej ochrany a spoločnej európskej reakcie na prírodné katastrofy," uviedol eurokomisár pre humanitárnu pomoc a krízové opatrenia Christos Stylianidis v správe pre médiá.

Komisár upozornil, že tento mechanizmus sa už mnohokrát osvedčil, naposledy pri ničivých lesných požiaroch v južnej Európe a Škandinávii v lete tohto roka. Ako však dodal, vždy je priestor pre zlepšenie koordinačnej schopnosti európskych krajín s cieľom zachraňovať ľudské životy v Európe i vo svete.

Cvičenie v rumunskej metropole simuluje situáciu po zemetrasení s magnitúdou 7,5, ktoré zasiahne Bukurešť a spôsobí rozsiahle škody na infraštruktúre a veľký počet zranených. Pri plnení záchranárskych úloh sú prekročené národné kapacity a Rumunsko aktivuje mechanizmus civilnej ochrany EÚ, ktorý poskytuje pomoc krajinám zúčastneným na tomto programe. V praxi to znamená vytvoriť pátracie hliadky a záchranné zdravotnícke tímy v mestských oblastiach či za pomoci lietadiel zaistiť evakuáciu zranených ľudí na bezpečné miesta v Rumunsku a iných členských štátoch EÚ. Cieľom simulácie je - za skutočných podmienok v teréne - posúdiť nakoľko sú zdravotnícke skupiny a odborníci schopní zabezpečiť operačnú koordináciu medzi tímami z rôznych krajín.

Cvičenie, ktoré prebieha v Rumunsku, je v poradí piate a posledné z cvičení tohto druhu naplánovaných na roky 2017 a 2018. Predchádzajúce sa uskutočnili v Británii, Dánsku, Bulharsku a Rakúsku.

Spravodajca TASR Jaromír Novak