Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

A. Kalavská zaviedla pravidelné reportovanie pre nemocnice

Na archívnej snímke ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská. Foto: TASR - Martin Baumann

Každý mesiac budú Úrad pre riadenie podriadených organizácii Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR pravidelne informovať o konkrétnych výsledkoch.

Bratislava 7. februára (TASR) - Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) zaviedla pre nemocnice vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti pravidelné reportovanie. Každý mesiac budú Úrad pre riadenie podriadených organizácii Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR pravidelne informovať o konkrétnych výsledkoch. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Vedenie nemocníc v zriaďovateľskej pôsobnosti rezortu zároveň bude podľa jej slov každý mesiac reportovať na pôde ministerstva výsledky svojej činnosti. Úrad pre riadenie podriadených organizácií MZ SR bude kontrolovať, či si plnia úlohy a aké výsledky dosahujú. Rezort pristupuje aj k zmene odmeňovania riadiacich pracovníkov nemocníc na základe presne stanovených kritérií. Hodnotiť sa bude napríklad personálna politika.

"V čase nedostatku zdravotníckeho personálu je pre mňa veľmi podstatná personálna politika nemocníc, počet nových zamestnancov, koľko zamestnancov ukončilo pracovný pomer a podobne. Cieľom je, aby sa manažmenty nemocníc aktívne starali o personálne zázemie vo svojom zdravotníckom zariadení, robili nábory na nedostatkové miesta a snažili sa stav aktívne zlepšovať," uviedla Kalavská s tým, že hodnotiacim kritériom napríklad bude aj rýchlosť a hospodárnosť verejného obstarávania.

MZ plánuje posilniť aj vedu a výskum v štátnych nemocniciach. "Naším cieľom je, aby v univerzitných a fakultných nemocniciach dostával pacient špičkovú zdravotnú starostlivosť, aby lekári a ďalší zdravotnícki pracovníci mali adekvátne pracovné podmienky, možnosť kvalitného vzdelávania a profesionálneho rastu," uzavrela Kalavská.