Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

A. Kalavská: Šéf ÚDZS T. Haško naďalej ostáva vo funkcii

Na snímke ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská (nominatka SMER-SD) prichádza na 168. rokovanie vlády SR 4. septembra 2019 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Dodala, že šéf ÚDZS by sa mal postaviť pred médiá a svoje konanie vysvetliť.

Bratislava 4. septembra (TASR) – Predseda Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) Tomáš Haško naďalej ostáva vo svojej funkcii. Uviedla to ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) v stredu po tom, čo sa s ním stretla. Haško mal Kalavskej vysvetliť okolnosti týkajúce sa členov výberového konania na prevádzkovanie ambulancií záchrannej zdravotnej služby (ZSS).

"Mojou hlavnou otázkou bol kľúč, podľa ktorého vyberal členov výberovej komisie. Opakovane som sa vyjadrila, že som znepokojená tým, že dvaja členovia mali možné prepojenie na firmu, ktorá vyhrala najviac bodov v rámci výberového konania. Pán Haško mi ozrejmil každého jedného člena, ktorý bol do komisie vybratý. Aj si za tým stojí, že sú nestranní, že nemajú žiaden konflikt záujmov, že konali nezaujato a celé výberové konanie bolo transparentné," komentovala šéfka rezortu.

Dodala, že šéf ÚDZS by sa mal postaviť pred médiá a svoje konanie vysvetliť. Kalavská tiež uviedla, že po rozhovore s Haškom už rozumie tomu, podľa akého kľúča členov výberovej komisie vyberal. Ako však uviedla, má na neho ešte ďalšie otázky, na ktoré bude očakávať odpovede. Téma pre ňu ešte uzatvorená nie je.

Rovnako tiež uviedla, že témou by sa mal zaoberať aj mimoriadny parlamentný zdravotnícky výbor. Ten by sa mohol uskutočniť zrejme budúci pondelok (9. 9.).

Kalavská v pondelok (2. 9.) uviedla, že zváži odvolanie Haška. Urobí tak v prípade, ak jej nebude vedieť vysvetliť sporné výberové konanie na vydanie povolenia na prevádzkovanie ambulancií ZSS. 

Podpredseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre zdravotníctvo Marek Krajčí (OĽaNO) povedal, že pre pochybný tender chce zvolať mimoriadny parlamentný výbor. Predseda zdravotníckeho parlamentného výboru Štefan Zelník (SNS) sa takému kroku nebráni.

Dôvodom pochybností okolo tendra sú informácie denníka Sme o prepojeniach členov výberovej komisie na najúspešnejšiu firmu v tendri. Podľa ÚDZS bol tender v súlade s príslušnou legislatívou.

Súčasný majiteľ víťaznej firmy LSE - Life Star Emergency Miroslav Micski v minulosti podnikal s jedným z členov komisie, bývalým štátnym tajomníkom MZ SR Máriom Miklošim. V päťčlennej komisii mali sedieť aj dvaja jeho bývalí kolegovia z ministerstva - šéf informatiky Peter Salon a šéfka právneho oddelenia Marianna Kozmannová. Oboch malo ministerstvo upozorniť na konflikt záujmov.

ÚDZS vyhlásil výberové konanie na vydanie povolenia na prevádzkovanie ambulancií záchrannej zdravotnej služby v polovici júna, týkalo sa 328 bodov. Najviac ich získala slovenská spoločnosť LSE - Life Star Emergency. Nasledovali štátne záchranky z Bratislavy a Košíc. Firma uspela po tom, čo z trhu odchádza spoločnosť Falck.