Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

A. Hrnko: Výbor bude riešiť tím Kuciak, ak to navrhne M. Lučanský

Anton Hrnko (SNS), archívna snímka Foto: TASR/Dano Veselský

Nezaradený poslanec Ľubomír Galko totiž od Hrnka žiada, aby Lučanský a ministerka vnútra Denisa Saková poslancom výboru vysvetlili dôvody rozpustenia vyšetrovacieho tímu Kuciak.

Bratislava 8. novembra (TASR) – Členovia brannobezpečnostného parlamentného výboru sa na najbližšom stretnutí vo štvrtok (14. 11.) budú zaoberať témou rozpustenia vyšetrovacieho tímu "Kuciak" len v tom prípade, ak to navrhne policajný prezident Milan Lučanský, ktorý by mal byť na stretnutí prítomný. Pre TASR to uviedol predseda výboru Anton Hrnko (SNS).

Nezaradený poslanec Ľubomír Galko totiž od Hrnka žiada, aby Lučanský a ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) poslancom výboru vysvetlili dôvody rozpustenia vyšetrovacieho tímu vrážd Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Galko poukázal na to, že tento tím v samotnom vyšetrovaní oboch vrážd dosiahol "mimoriadne výsledky", ale zároveň narazil aj na ďalšie dôkazy a indície o spáchaní ďalších závažných trestných činov.

"Normálne by bolo, keby sa schopnosti a skúsenosti tohto tímu využili na vyšetrovanie týchto podozrení. Namiesto toho sme sa dozvedeli, že ho policajný prezident zrušil. Nepáči sa mi to, chcem vedieť prečo. Bol rozpustený tím, ktorý dokázal účinne bojovať proti mafii, a ja chcem vedieť prečo a kto ho nahradí," komentoval Galko.

Hrnko však tvrdí, že Galko má "1000 možností", ako sa to ministerky opýtať. "Či už priamo otázkou, ona mu ako poslancovi musí odpovedať, alebo interpeláciou či inak," komentoval predseda výboru. "V princípe ide o kompetenciu policajného prezidenta. Ak to navrhne do programu, tak to bude schválené. Ja s tým nemám problém. Každopádne si myslím, že toto sú akcie pána Galka, ktorými si chce naháňať PR, a ja som ten posledný, ktorý by mu ho robil," uzavrel šéf brannobezpečnostného výboru.