Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Zo Žltej veže spadol poľský turista, podozrenie z úrazu chrbtice

V popoludňajších hodinách 17.8.2019 bol Horskej záchrannej službe nahlásený výpadok vysokohorského turistu zo Žltej veže vo Veľkej Studenej doline vo Vysokých Tatrách. V oblasti bol veľmi slabý mobilný signál, čo komplikovalo podrobné vyťaženie hovoru a získanie informácií o stave postihnutého. Foto: TASR - HZS

Muž po približne 20-metrovom páde z hrebeňa utrpel mnohopočetné poranenia s podozrením na úraz chrbtice, uviedla HZS s tým, že zraneného museli zo steny vyslobodiť pomocou navijaka.

Vysoké Tatry 17. augusta (TASR) – Pád turistu zo Žltej veže vo Veľkej Studenej doline vo Vysokých Tatrách ohlásili v sobotu popoludní Horskej záchrannej službe (HZS). Pre skalný terén museli prísť 22-ročnému poľskému turistovi na pomoc aj leteckí záchranári. Informovala o tom HZS na svojej oficiálnej stránke na sociálnej sieti.

Muž po približne 20-metrovom páde z hrebeňa utrpel mnohopočetné poranenia s podozrením na úraz chrbtice, uviedla HZS s tým, že zraneného museli zo steny vyslobodiť pomocou navijaka. Následne ho Vrtuľníková záchranná zdravotná služba (VZZS) transportovala do Starého Smokovca, kde ho prevzala posádka rýchlej zdravotnej pomoci. Druhému z dvojice poľských turistov sa nič nestalo.

Záchranné práce komplikoval neprístupný terén. "O súčinnosť bola požiadaná posádka VZZS z Popradu, ktorá smerovala do doliny s lekárom na palube. Po obhliadke terénu zo vzduchu sa zistilo, že na mieste sa nachádzajú dve osoby, z toho jedna utrpela zranenie. Keďže išlo o zásah v skalnom teréne, posádka vrtuľníka smerovala po dvoch záchranárov HZS vybavených horolezeckým materiálom na heliport do Starého Smokovca, kde vysadila lekára. Prvý záchranár HZS bol následne vysadený na Streleckých poliach, s druhým letel vrtuľník na miesto pádu," opisujú záchranári zásah.