Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V žilinskej fakultnej nemocnici vymenia 513 postelí za moderné lôžka

Na snímke vedúca sestra Mária Brodňanová počas ukážky fungovania nových postelí na oddelení liečebne pred dlhodobo chorých (LDCH) vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP). Foto: TASR - Erika Ďurčová

V mnohých prípadoch mali postele v nemocnici viac ako 20 rokov a zďaleka nespĺňali požiadavky dnešnej medicíny. Znamená to aj obrovský prínos pre zamestnancov, povedal Braška.

Žilina 23. októbra (TASR) – Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline začali s výmenou 513 postelí za moderné lôžka, súťažou získané v rámci centrálneho verejného obstarávania Ministerstva zdravotníctva SR. Ekonomický riaditeľ FNsP Peter Braška verí, že investícia v hodnote takmer 1,6 milióna eur zmení aj vnímanie pacientov a zaradia žilinskú nemocnicu medzi najkvalitnejšie a najlepšie na Slovensku.

Doplnil, že postele spĺňajú najvyššie kvalitatívne požiadavky na modernú a bezpečnú liečbu pacientov. "V mnohých prípadoch mali postele v nemocnici viac ako 20 rokov a zďaleka nespĺňali požiadavky dnešnej medicíny. Znamená to aj obrovský prínos pre zamestnancov, ktorí mali doteraz veľmi náročnú prácu pri manipulácii s imobilnými pacientmi. Museli vynakladať veľa energie a sily na to, aby boli schopní polohovať alebo presúvať pacientov. Pri moderných polohovateľných posteliach toto odpadá," povedal Braška.



"Súčasťou dodávky sú aj antidekubitné matrace. Verím, že aj pri dlhodobých liečbach, keď pacient trávi veľmi dlhú časť na lôžku, dôjde k výraznému obmedzeniu vzniku preležaním. A zvýši to aj kvalitu zdravotnej starostlivosti, ktorú v našej nemocnici poskytujeme," podotkol Braška.



Podľa vedúceho hospodársko-technického odboru žilinskej fakultnej nemocnice Eduarda Dorčíka plánujú obmeniť lôžka do polovice novembra. "Máme 271 mechanicky polohovateľných lôžok a ostatné lôžka sú elektricky polohovateľné. Tým pádom úplne odpadá fyzická práca. Samozrejme, že mechanicky polohovateľné lôžka majú kľukové mechanizmy a nie je potrebné dvíhať pacienta ručne," vysvetlil Dorčík.

Dodal, že staré postele rozdelili do troch kategórií. "Postele kategórie C končia v kontajneroch. To sú lôžka, ktoré komisia vyhodnotila ako nepoužiteľné a vyradila ich. Postele kategórie B plánujeme ponúknuť iným štátnym organizáciách a domovom sociálnych služieb. Postele kategórie A budú slúžiť ako rezervný fond v našom sklade," uzavrel vedúci hospodársko-technického odboru FNsP v Žiline.