Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Vznik Československa pripomenuli v Martine hudbou aj umeleckým slovom

Ilustračná snímka Foto: TASR/Erika Ďurčová

Podujatie pripravili Český spolok na Slovensku v spolupráci so SNM v Martine - Múzeom kultúry Čechov na Slovensku a Českým spolkom v Martine.

Martin 19. októbra (TASR) – Umelecké slovo českých i slovenských autorov a hudobné ukážky v podaní Ženského zboru Českého spolku v Košiciach a mužskej speváckej skupiny Mužáci Moravia z Považskej Bystrice zazneli v piatok na koncerte pri príležitosti 100. výročia vzniku Československa, ktorý sa uskutočnil na pôde Slovenského národného múzea (SNM) v Martine.

Podľa zástupkyne riaditeľky SNM v Martine Hany Zelinovej bolo úlohou koncertu poukázať na spoločné kultúrne korene a dodnes trvajúce kultúrne vzťahy Čechov a Slovákov. "Pozvanie dostali členovia všetkých Českých spolkov na Slovensku. Takže to bolo spoločné stretnutie ľudí, ktorí sa k českej národnosti hlásia aj prostredníctvom členstva v Českých spolkoch," podotkla Zelinová.

Doplnila, že podujatie pripravili Český spolok na Slovensku v spolupráci so SNM v Martine - Múzeom kultúry Čechov na Slovensku a Českým spolkom v Martine. "V Múzeu kultúry Čechov je sprístupnená výstava České stopy v Turci, ktorá pripomína významné české osobnosti pôsobiace na Slovensku a udalosti, ktoré spájajú Čechov a Slovákov. Ešte budeme mať prednášku renomovaného historika profesora Rychlíka. Bude sa venovať možno trochu atypicky nie následkom vzniku Československej republiky, ale priblíži nám situáciu v Európe pred vznikom Československa," dodala zástupkyňa riaditeľky SNM v Martine.