Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

V Terchovej klope na dvere jubilejný 50. ročník Jánošíkových dní

Archívna snímka z folklórneho festivalu Jánošíkove dni v Terchovej. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Folklórny festival v Terchovej počas uplynulých päťdesiatich rokov presiahol neuveriteľnú 1,5 miliónovú hranicu návštevnosti. Tento rok majú organizátori ambíciu prekonať rekord.

Žilina 16. júla (TASR) – Blížiaci sa 50. ročník Jánošíkových dní v Terchovej (26. – 29. júla) bude podľa dramaturga Petra Cabadaja aj príležitosťou na bilancovanie histórie jedného z najvýznamnejších slovenských folklórnych festivalov. Ambíciou organizátorov je v prípade priaznivého počasia prekonanie 75-ticícového diváckeho rekordu.

"Veľavravná je strohá reč čísel. Počas uplynulých päť desaťročí sa v Terchovej predstavilo takmer 40.000 účinkujúcich z 39 krajín štyroch kontinentov. Celkový počet návštevníkov už presiahol neuveriteľnú 1,5-miliónovú hranicu. To sú dôkazy, že tento festival sa vyznačuje neuveriteľným diváckym zázemím, ale aj pravidelnou účasťou interpretov prakticky z celého sveta," vyzdvihol na dnešnej tlačovej konferencii v Žiline.

Zostavovateľ pamätnej publikácie o Jánošíkových dňoch sa nebojí o ich ďalšiu budúcnosť. "Pevne verím, že majú pred sebou minimálne toľko isto úspešných a plodných rokov. Som optimista, lebo v Terchovej vyrástlo veľmi silné nielen umelecké, ale aj organizátorské podhubie ľudí s úprimným vzťahom k ľudovej kultúre a schopnosťou pripraviť atraktívnu akciu, ktorá rezonuje široko-ďaleko," zdôraznil Cabadaj.

"Bez zveličovania som presvedčený, že zostaviť ucelený hodnotný trojhodinový galaprogram výhradne z vlastných zdrojov môže na Slovensku iba Terchová. Kto aspoň trochu pozná potenciál Terchovčanov, určite by sa nečudoval, že by dokázali bez problémov naplniť celé štyri festivalové dni, no to by nebol festival. Preto do programu patria aj domáci či zahraniční hostia a množstvo sprievodných akcií," podotkol.

Terchovský folklór so svojím kontinuálnym vývojom je podľa neho jedinečným fenoménom. "Mnohí Terchovčania sa mu venujú doslova naplno, vyhľadávajú a dokumentujú pôvodný materiál, ale zároveň sa neváhajú púšťať do odvážneho experimentovania. Mimochodom, terchovská muzika sa môže už v novembri dostať do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Ocitla sa v najužšom trojčlennom výbere spomedzi uchádzačov z celého sveta," dodal Cabadaj.