Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Senici si pripomenú 100. výročie začiatku výroby umelého hodvábu

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Históriu výroby viskózových vlákien na Slovensku začali písať v roku 1919 v Senici. Všetko sa začalo, keď v záujme vytvoriť nové pracovné miesta potrebovali využiť priestor starých liehovarov.

Senica 21. októbra (TASR) – Mesto Senica si v tomto roku pripomína 100. výročie začiatku výroby umelého hodvábu v Senici. Pri tejto príležitosti bude v dome kultúry 24. októbra pokrstená kniha autorov Jána Petra a Jána Hromka s názvom Lesk a mat hodvábu v Senici. TASR informovala hovorkyňa mesta Senica Viera Barošková.

Autori obsiahlej publikácie s 369 stranami, na ktorých je 750 fotografií, si dali za cieľ v ôsmich časových intervaloch zaznamenať všetky podstatné fakty o fabrike. "Podnik Slovenský hodváb vyrástol z pôvodného liehovaru. Kniha je venovaná všetkým pracovníkom od robotníkov až po riaditeľov, ktorí tam pracovali v rokoch 1919 až 2005. Je poctou všetkým, ktorých zásluhou bol Slovenský hodváb výrazná značka známa ďaleko za hranicami krajiny," uviedla hovorkyňa mesta.

Históriu výroby viskózových vlákien na Slovensku začali písať v roku 1919 v Senici. Všetko sa začalo, keď v záujme vytvoriť nové pracovné miesta potrebovali využiť priestor starých liehovarov. Ponúknutú šancu využila Žilinská celulózka a vytvorila účastinnú spoločnosť Továreň na umelé vlákna, ktorá úspešne fungovala 85 rokov dovtedy, kým výrobu definitívne zrušili.