Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V predvianočnom čase počet chorých na chrípku v B. Bystrici pribudlo

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Najvyšší počet chorých na ARO je v okrese Rimavská Sobota, Zvolen, Lučenec, Revúca, Banská Bystrica a Veľký Krtíš.

Banská Bystrica 15. decembra (TASR) - Epidemiológovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici zaznamenali v 50. kalendárnom týždni v porovnaní s uplynulým týždňom o vyše desiatich percent vyšší výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) a o 17,3 percenta vyšší výskyt chrípky a jej podobných ochorení (CHPO).

Celkovo na základe hlásení lekárov evidoval RÚVZ v tomto týždni 6412 chorých na ARO, čo je chorobnosť takmer 1902 osôb na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich chorobnosť v tomto týždni. Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 514 prípadoch, čo je chorobnosť 153 osôb na 100.000 obyvateľov.

Najvyšší počet chorých na ARO je v okrese Rimavská Sobota, Zvolen, Lučenec, Revúca, Banská Bystrica a Veľký Krtíš. Z hľadiska veku ochorenia najviac postihujú vekovú skupinu ekonomicky aktívneho obyvateľstva, deti vo veku šesť až 14 rokov a najmenšie deti do piatich rokov. Najnižší výskyt týchto ochorení je medzi seniormi.

Ako informovala hovorkyňa úradu Mária Tolnayová, v okrese Rimavská Sobota evidujú odborníci ochorenie na vírusovú hepatitídu u desaťročného dievčaťa z lokality s nízkym hygienickým štandardom. "Testy Anti HAV IgM boli pozitívne. Protiepidemické opatrenia boli zabezpečené v plnom rozsahu," podotkla.