Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V najvyšších polohách Tatier a Malej Fatry platí malá lavínová hrozba

Tatry, ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Marek Biskupič zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby uviedol, že v najvyšších polohách pripadlo za 24 hodín do desať centimetrov nového prachového snehu.

Liptovský Hrádok 4. decembra (TASR) - Malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, aktuálne prevláda v najvyšších polohách Vysokých, Západných Tatier a Malej Fatry. V Nízkych Tatrách a Veľkej Fatre je vzhľadom na nedostatok snehu riziko lavín minimálne. Informoval o tom Marek Biskupič zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

"Vo vysokohorských žľaboch a muldách, najmä východných, juhovýchodných a južných expozícií Vysokých, Západných Tatier a Malej Fatry sú na staršom snehu naviate snehové dosky a vankúše s výškou snehu od 20 do 60 centimetrov. Uvoľnenie doskovej lavíny je v strmom až extrémnom teréne spomenutých orientácií možné najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení," ozrejmil Biskupič. Ojedinele sa môžu vyskytnúť aj menšie spontánne lavíny, nebezpečenstvo je však podľa neho veľmi lokálne.

V stredu ráno bolo na horách jasno až polooblačno. "Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od mínus 11 do mínus päť stupňov Celzia. Fúkal prevažne severozápadný vietor do šesť, v nárazoch do desať metrov za sekundu," uviedol Biskupič s tým, že v najvyšších polohách pripadlo za 24 hodín do desať centimetrov nového prachového snehu.