Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

V Myjave sprístupnili výstavu ľudového odevu myjavskej oblasti

Na snímke zľava krojovanka v pracovnom kroji z Košarísk a krojovanka v sviatočnom myjavskom kroji počas ukážky krojov na podujatí s názvom Kopanice v kroji na Košariskách v okrese Myjava 13. júla 2019. Foto: FOTO TASR - Róbert Fritz

Na výstave je možné vidieť rôzne typy odevov myjavskej oblasti, rôzne vývojové vrstvy odevu a aj kúsky, ktoré doteraz neboli verejne prezentované.

Myjava 20. novembra (TASR) - Centrum tradičnej kultúry v Myjave sprístupnilo v utorok (19.11.) výstavu ľudového odevu myjavskej oblasti, ktorá bude do 28. novembra vo výstavnej sále Kultúrneho domu Samka Dudíka v Myjave.

Na výstave je možné vidieť rôzne typy odevov myjavskej oblasti, rôzne vývojové vrstvy odevu a aj kúsky, ktoré doteraz neboli verejne prezentované. Výstava dokazuje, že odev z myjavského regiónu bol veľmi pestrý. "Dôkazom sú vystavené ukážky krojov, ktoré pochádzajú zo súkromných zbierok a zo zbierok Múzea Slovenských národných rád (SNR). Zaujímavou súčasťou výstavy sú čepce, teda pokrývky hlavy, na ktorých je vidieť krása myjavskej čipky. Výstava rozšíri obzor nielen laickej verejnosti, ale aj tej odbornej," uviedla riaditeľka Múzea SNR Alena Petráková.

Na výstave sa prezentuje viac oblastí, najväčšou je tzv. Veľká Myjava, pod ktorú patria okrem mesta Myjava aj viaceré obce ako napr. Rudník či Jablonka. Okrem tejto oblasti sú na výstave zapožičané aj odevy z Krajného, Podbranča, Priepasného či Vrboviec. "Pri obliekaní platili prísne pravidlá, čo sa týka regionálneho určenia. Ak ste boli napríklad z Brezovej pod Bradlom, neuviazali ste si ručník tak ako v Myjave. Rovnako to bolo vo farebnosti. Odev navyše odzrkadľoval vek nositeľky, či je slobodná alebo vydatá. Rovnako sa z neho dalo vyčítať aj to, z akej sociálnej vrstvy pochádzala nositeľka kroja, ale aj to, či je vdova alebo sirota," doplnila autorka výstavy Lucia Franická Macková.

Ako dodala, výstavou chcú poukázať, že tradičný myjavský kroj nie je iba bielo-modrý, keďže s týmito farbami si spájajú ľudia kroj tohto regiónu. Sú to aj rôzne odtiene modrej, fialovej či čiernej a odev je veľmi rôznorodý, nie je uniformný.

"Priepasné sú typické kopanice a na odeve je to poznať. Viac-menej tu boli chudobné ženy a podľa toho sa aj obliekali. Čipky si na kroje nadšívali z lacnejšej tylovej látky, často sa dedili po rodičoch a niektoré časti kroja si v rodine dievčatá požičiavali," prezradila zberateľka ľudových odevov Alžbeta Krásna z obce Priepasné.

Ako doplnila, zaujímavosťou je, že na jednu sukňu sa v minulosti spotrebovalo až osem metrov látky. "Bola tak nazberaná, že sa vytvorila silná vrstva a pochopila som, prečo nenosili v minulosti pod sukne spodnú bielizeň a nebolo im zima," doplnila zberateľka.