Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

V Banskej Štiavnici je festival site specific tvorby KREATER 2012

Banská Štiavnica historické centrum Foto: TASR/Jozef Poliak

Site specific označuje projekty vytvorené pre konkrétny čas a priestor. Festival je orientovaný na divadelnú site specific tvorbu, ale jeho súčasťou je aj výtvarná tvorba, hudba, film, tanec.

Banská Štiavnica 16. júla (TASR) - Umelci a dobrovoľníci zo Slovenska, Čiech a Poľska, v menšej miere z Juhoafrickej republiky, Anglicka, USA, Francúzska a Maďarska si dali v týchto dňoch zraz v charizmatických priestoroch Banskej Štiavnice. Až do konca týždňa sa tam koná druhý ročník festivalu site specific tvorby s názvom KREATER 2012.

Ako TASR informovali organizátori podujatia, festival je orientovaný najmä na divadelnú site specific tvorbu, jeho súčasťou je však aj výtvarná tvorba, hudba, film, tanec, street art, happeningy, workshopy a hry.

KREATER je určený všetkým, ktorí chcú rozvíjať svoju KREATIVITU. Snahou organizátorov je vytvoriť vhodné podmienky a atmosféru pre umeleckú tvorbu a rozvíjanie kreativity v spolupráci profesionálnych umelcov, študentov umenia a širokej verejnosti.

Realizácia divadelných site specific projektov budú mať v rukách profesionálnych režisérov Emília Luptáková (SR), Sára Šimků (ČR), Martin Mišík (ČR) a umeleckých zoskupení Eqiteatro (SR) a ART KRUH (SR). Všetci spoločne budú prebúdzať k životu genia loci mesta a vytvárať jedinečné a neopakovateľné diela, ktoré si široká verejnosť môže prísť pozrieť v čase vyvrcholenia festivalu od piatka 20. júla.

„Minulý rok mal KREATER skvelú atmosféru, podarilo sa mu stmeliť umeleckú komunitu, obyvateľov mesta, prišelcov i turistov do jednej kreatívnej bunky. Počas tvorivého procesu vznikli nielen silné priateľské, ale i partnerské vzťahy. Veríme, že i tento rok sa nám podarí naplniť verejné priestory umeleckou tvorbou a priniesť obyvateľom i návštevníkom mesta nezabudnuteľné zážitky," uviedla pre TASR autorka projektu Lucia Kovalčíková.

Okrem divadelných predstavení pripravili organizátori pre návštevníkov aj tvorivé dielne (workshopy), zamerané na fotku, film, remeslá, pouličné cirkusové umenie. V meste sa uskutoční množstvo koncertov, diskusné fóra, UV art, oživenie mesta v podobe interaktívnych hier pre deti i dospelých, street art, happeningy, maľovanie na tvár či UV body painting.

Termínom site specific tvorba sa označujú umelecké projekty vytvorené pre konkrétny priestor a čas. Site specific theatre je anglický výraz pre divadelné umenie realizované v netypických, nedivadelných priestoroch – v exteriéroch (ulice mesta, les, vodná nádrž, lúka) a v interiéroch (továreň, kaviareň, škola, železničná stanica, kostol, synagóga a podobne). Miesto realizácie má mimoriadne dôležitý význam, je východiskom tvorivého procesu, v procese tvorby sa stáva hlavným inšpiračným zdrojom. Charakter a história konkrétneho priestoru sú pre tento druh divadelného umenia určujúce, vytvárajú kontúry a špecifickú atmosféru site specific predstavení.