Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Regióny

V Bratislave otvorili hvezdáreň, plniť má aj vzdelávaciu funkciu

Ilustračné foto. Foto: TASR Michal Svítok

Partnerom pri prevádzkovaní hvezdárne bude občianske združenie Slovenské planetáriá.

Bratislava 1. mája (TASR) - Na streche budovy Deutsche Schule Bratislava (DSB) na Bárdošovej ulici otvorili minulý týždeň hvezdáreň. Plniť má aj vzdelávaciu funkciu. Verejnosti by mala byť sprístupnená na jeseň tohto roka. Na otvorení sa zúčastnil aj minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) a prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella. TASR o tom informovali z DSB.

Nová hvezdáreň bude určená pre astronomický klub a jeho členov, deti a mládež, študentov univerzity či verejnosť. V pláne je aj organizovanie rôznych prednášok v spolupráci s univerzitami či inými odborníkmi v oblasti astronómie. "Som nesmierne rád, že prestane platiť pravidlo, že Bratislava je jediným hlavným mestom v Európe, ktoré nemá svoju hvezdáreň určenú pre verejnosť," podotkol Bella.

Kapacita kupoly hvezdárne je 20 osôb. Nachádzajú sa v nej dva teleskopy. Jeden na nočné pozorovanie a druhý na pozorovanie Slnka. Výška investície dosiahla sumu 200.000 eur a výstavbu sa podarilo zrealizovať v priebehu jedného roka. Finančné prostriedky na hvezdáreň poskytli formou rôznych zbierok sponzori a rodičia.

Partnerom pri prevádzkovaní hvezdárne bude občianske združenie Slovenské planetáriá.