Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Ustanovujúce zastupiteľstvo má za sebou už aj Gelnica

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zastupiteľstvo zriadilo desať komisií, pričom oproti ostatným rokom pribudla jedna. Došlo k tomu po rozdelení komisie verejného poriadku a verejného záujmu.

Gelnica 30. novembra (TASR) – Na ustanovujúcom mestskom zastupiteľstve (MsZ) v Gelnici, ktoré sa uskutočnilo v stredu (28.11.), zložili zákonom stanovený sľub staronový primátor Dušan Tomaško a 13 poslancov. Na schôdzi sa zaoberali aj platom primátora či lokalitou Pod Hájom v Gelnici.

Zastupiteľstvo zriadilo desať komisií, pričom oproti ostatným rokom pribudla jedna. Došlo k tomu po rozdelení komisie verejného poriadku a verejného záujmu. Poslanci tiež poverili výkonom funkcie sobášiacich či odvolali a následne vymenovali napríklad aj členov do dozorných rád spoločností Gelnické lesy a Správa domov Gelnica. Primátora bude naďalej zastupovať Ladislav Gross.

V programe slávnostného rokovania bol aj bod týkajúci sa zvýšenia platu primátora, Tomaško sa ho vzdal. „Túto otázku som nechcel riešiť na slávnostnom zasadnutí. Sú tu aj noví poslanci, nech ma najprv majú na základe čoho ohodnotiť. Najprv musia byť výsledky, potom to môžeme riešiť,“ povedal pre TASR. Zákonom stanovený základ platu, ktorý teraz predstavuje 2233 eur, nemal navýšený ani počas predchádzajúceho funkčného obdobia. „Finančná situácia mesta nebola dobrá, chcel som vidieť zlepšenie. Teraz sme na tom oveľa lepšie, ale momentálne to nechcem riešiť. Možno na budúci rok - ak poslanci navrhnú diskusiu na túto tému. Moje rozhodnutie bude závisieť od rozpočtu mesta či podielových daní,“ dodal Tomaško.

MsZ zároveň schválilo predloženie žiadosti o poskytnutie dotácie na podporu sociálnych a kultúrnych potrieb a riešenia mimoriadne nepriaznivých situácií rómskej komunity v roku 2019. Konkrétne ide o projektovú dokumentáciu obytnej zóny Pod Hájom v Gelnici, ktorá má určiť, či je dané územie vhodné na prípadnú výstavbu sociálnych bytov. Niektorí obyvatelia zároveň tvrdia, že sa na pozemku nachádzajú zastarané štôlne.

Maximálne celkové spolufinancovanie projektu zo strany radnice je v prípade schválenia žiadosti vo výške 13.540 eur z celkových oprávnených výdavkov projektu, ktoré sú v sume 33.540 eur.