Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Pamätník v Sukove dali postaviť preživší vojaci padlým kamarátom

Ilustračné foto. Foto: TASR Dušan Hein

Na cintoríne, ktorý vznikol ešte v čase vojny, je pochovaných 180 vojakov rakúsko-uhorskej a ruskej armády.

Sukov 23. decembra (TASR) – Pamätník na cintoríne prvej svetovej vojny v obci Sukov v Medzilaborskom okrese dali podľa všetkého postaviť preživší vojaci svojim padlým kamarátom. Nachádza sa v centrálnej vrchnej časti tohto pietneho miesta, ktorého pôdorys predstavuje tvar kríža. TASR o tom informoval predseda Klubu vojenskej histórie Beskydy Martin Drobňák.

Na cintoríne, ktorý vznikol ešte v čase vojny, je pochovaných 180 vojakov rakúsko-uhorskej a ruskej armády. "Na prelome zimy a jari 1915 sa v tomto priestore odohrali relatívne krvavé boje," vysvetlil Drobňák s tým, že ich súčasťou boli aj dva pešie pluky, v ktorých bojovali vojaci z územia dnešnej Českej republiky, konkrétne z okolia Plzne a Prahy.

O tom, že pamätník dali vybudovať preživší vojaci svojim padlým kamarátom, hovorí podľa jeho ďalších slov práve nápis nachádzajúci sa na ňom. "Nevieme presný dátum, kedy bol postavený, ale bolo tomu tak v čase, resp. tesne po prvej svetovej vojne," dodal. Betónový pamätník je podľa Drobňáka jednoduchý, vysoký do 1,3 metra. "Ten nápis mu však dodáva osobnejší charakter," zdôraznil.

O vojnový cintorín bolo stále postarané. "Aj obec mala záujem o údržbu tohto pietneho miesta. My sme sa do obnovy zapojili zhruba pred dvoma rokmi. V prvej fáze boli osadené kríže na vojnové hroby. Práce budú pokračovať v budúcom roku, keď sa opraví oplotenie a následne bude tento cintorín znova posvätený," priblížil Drobňák.

Súčasťou obnovy je aj odborný výskum, v rámci ktorého s českými kolegami intenzívne pracujú na tom, aby získali čo najviac mien vojakov padlých v okolí Sukova. Cintorín sa nachádza na okraji obce, je viditeľný aj z hlavnej cesty. V budúcom roku by tam mali dokončiť aj informačnú tabuľu a osadiť smerové značky.