Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Spišská Nová Ves chce zvýšiť kapacitu domova dôchodcov, zvažuje úver

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dušan Hein

Budova domova dôchodcov sa už dlhodobo nachádza na sídlisku Tarča, je to jediné takéto zariadenie v spádovej oblasti mesta i okolitých obcí.

Spišská Nová Ves 26. augusta (TASR) – Mesto Spišská Nová Ves plánuje zrekonštruovať a zvýšiť kapacitu tamojšieho domova seniorov, zvažuje aj výstavbu celkom novej budovy. Primátor Spišskej Novej Vsi Pavol Bečarik potvrdil, že aktuálna situácia je nedostačujúca a urobiť minimálne prístavbu je nevyhnutné.

„Na stole máme aktuálne dve štúdie veľkej resp. menšej prístavby, uvidíme, či sa nám podarí získať nejaké externé zdroje. Ak nie, tak v tomto prípade pôjdeme aj do úveru, pretože tam je toľko ľudí na čakacej listine, že zhruba polovica sa ani nedožije umiestnenia v tomto zariadení. Uvidíme, ako to celé nastavíme, či sa s tým stotožnia poslanci,“ skonštatoval primátor. Jeho cieľom je, aby sa celý proces naštartoval na budúci rok a projekt bol hotový o dva roky. Nepredpokladá však, že by sa tento zámer premietol už do budúcoročného mestského rozpočtu.

Budova domova dôchodcov sa už dlhodobo nachádza na sídlisku Tarča, je to jediné takéto zariadenie v spádovej oblasti mesta i okolitých obcí. „Prístavba k tejto budove sa javí ako núdzový variant. Keby sme chceli ísť do väčšej rekonštrukcie, to by si vyžiadalo zhruba 2,4 milióna eur, a to neviem, či sa nám podarí toľko nájsť. Zároveň by sme tento projekt museli financovať z úveru, ale o tom všetkom rozhodnú mestskí poslanci,“ zdôraznil Bečarik s tým, že populácia starne a je potrebné tomu prispôsobiť aj sociálne služby v meste. 

Momentálne je v domove dôchodcov v Spišskej Novej Vsi približne 190 klientov, samospráva by chcela túto kapacitu zvýšiť ešte o 100. Bečarik pripomenul, že bude potrebné zvážiť v budúcnosti aj model financovania tohto zariadenia. „Štát nám dáva v priemere podľa stupňa odkázanosti 400 eur na jedného obyvateľa. Ten zvyšok do približne 750 eur, čo je reálny mesačný náklad, si musí doplatiť klient sám, prípadne jeho rodina. Už dnes ale vieme, že tie parametre nie sú dobre nastavené, pretože napr. my z mestského rozpočtu dofinancujeme zhruba 180 eur na jedného obyvateľa mesačne,“ dodal primátor.