Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Seriál o triedení odpadov má obyvateľov naučiť správne separovať

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Starosta Trnovej Hory Pavel Kravec priblížil, že ich k tomu viedlo dlhoročné úsilie triediť a odovzdávať čo najviac odpadov na ďalšiu recykláciu.

Žiar nad Hronom 13. januára (TASR) - Samospráva v obci Trnavá Hora sa rozhodla posilniť povedomie svojich obyvateľov o triedení odpadov aj prostredníctvom krátkeho seriálu zverejňovaného na sociálnej sieti. V ňom chcú obyvateľom vysvetliť, ako správne triediť rozmanité druhy odpadu.

Starosta Pavel Kravec priblížil, že ich k tomu viedlo dlhoročné úsilie triediť a odovzdávať čo najviac odpadov na ďalšiu recykláciu, a tak čo najviac znižovať objem zmesového odpadu odvážaného na skládku. Miera vytriedeného odpadu sa v posledných rokoch v obci výrazne zvýšila aj vďaka viacerým opatreniam, ktoré postupne zavádzali.

Išlo napríklad o otvorenie zberného dvora, zavedenia zberu kuchynského odpadu, posilnenie stojísk na triedený odpad a zavedenie triedeného odpadu aj v chatových oblastiach, či zavedenie množstevného zberu odpadu. "Keďže sme už spravili všetky organizačné opatrenia, ktoré zvýšili mieru triedenia, rozhodli sme sa zamerať na edukáciu občanov," skonštatoval Kravec.

Tú síce robili aj doteraz, no prostredníctvom pravidelného seriálu ju chcú ešte posilniť. Seriál zverejňovaný na sociálnej sieti aj internetovej stránke obce obsahuje krátku výstižnú informáciu, ktorá bude zameraná vždy na konkrétny druh odpadu. Cieľom je priblížiť najmä tie druhy odpadov, ktorých triedenie je menej známe. Prvý z nich vysvetľuje, ako správne nakladať s potravinovými obalmi z cukroviniek.

Za svoju komplexnosť zavedeného systému nakladania s odpadmi získala obec Trnavá Hora minulý rok ocenenie Zlatý mravec 2019, ktoré udeľujú v rámci medzinárodného kongresu DOH – deň odpadového hospodárstva. Obec získala ocenenie v kategórii komunálne hospodárstvo za dlhodobé projektové úsilie intenzifikácie zberu a triedenia odpadov, vďaka ktorému od roku 2014 do roku 2019 zvýšila mieru triedenia odpadov zo 14 na 54 percent.