Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Zimný festival zvykov a obyčají Rok na Gemeri oslavuje 25 rokov

ilustračné foto. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Súčasťou osláv budú tvorivé remeselnícke dielne, tanečné a spevácke domy, koncerty, varenie a pečenie gemerských špecialít.

Rožňava 10. novembra (TASR) – Tradované zvyky a obyčaje Gemerčanov predstavia regionálne folklórne zoskupenia na 25. ročníku zimného festivalu Rok na Gemeri. Uskutoční sa 18. až 23. novembra v Rožňave.

„Okrem slovenskej kultúry, najmä v podobe tej nárečovej, uvedieme aj programy prezentujúce maďarskú, rómsku, ale i rusínsku kultúru. Mimoriadnu pozornosť sme venovali príprave sobotňajšieho galaprogramu so zapojením folklórnych kolektívov z nášho regiónu,“ uviedla na margo programu riaditeľka Gemerského osvetového strediska (GOS) Helena Novotná.

Doplnila, že súčasťou programu budú tiež tvorivé remeselnícke dielne, tanečné a spevácke domy, koncerty, varenie a pečenie gemerských špecialít, ale aj pokusy o slovenské rekordy v ručnom tkaní pokrovca či ťahaní štrúdle.

Pôvodným miestom konania sa festivalu Rok na Gemeri bola obec Slavošovce, rodisko spisovateľa a zberateľa ľudových rozprávok Pavla Dobšinského. Pôvodná dramaturgia jednodňového, neskôr dvojdňového programu bola zameraná na scénicky spracované zvyky a obyčaje v podaní dedinských folklórnych skupín z územia historického Gemera. Od roku 2014 sa podujatie koná v Rožňave.

Organizátormi festivalu sú GOS spolu s mestom Rožňava. Záštitu nad podujatím prevzal predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka. Festival z verejných zdrojov podporil hlavný partner festivalu Fond na podporu umenia a KSK.