Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Premiér verí, že zmluvu na obnovu nemocnice podpíšu ešte tento rok

Na archívnej snímke predseda vlády Slovenskej republiky Peter Pellegrini. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Podľa neho zdravotníctvo v Banskobystrickom samosprávnom kraji, respektíve jeho koncové zariadenia, budú patriť k slovenskej špičke.

Banská Bystrica 26. októbra (TASR) – Mesto pod Urpínom by malo byť v najbližších mesiacoch svedkom dobrých správ, pokiaľ ide o zdravotníctvo. Avizoval to počas tohto týždňa v rámci kontrolného dňa na stavenisku, ktorým sa rozširuje a modernizuje Stredoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb (SÚSCCH) v Banskej Bystrici, predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD).

"V SÚSCCH napreduje stavba úplne perfektne a na budúci rok bude odovzdaná pacientom. Začala sa veľká rekonštrukcia Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou, ktorá je financovaná z európskych peňazí, keď idete okolo vidno stavebný ruch. No a pevne verím, že to zvládneme ešte v tomto roku, aby sme s pani ministerkou zdravotníctva prišli oficiálne Banskobystričanom a celému kraju oznámiť, že sa úspešne podarilo podpísať zmluvu s dodávateľom obrovskej stomiliónovej rekonštrukcie Rooseveltovej nemocnice," zdôraznil premiér.

Podľa neho zdravotníctvo v Banskobystrickom samosprávnom kraji, respektíve jeho koncové zariadenia, budú patriť k slovenskej špičke.

"Občania kraja budú môcť spokojne spávať s vedomím, že ak by sa im nedajbože niečo stalo, tak najťažšie a najkomplikovanejšie zákroky im v Banskej Bystrici poskytnú v špičkovej kvalite, či už ide o srdcovocievne problémy, detské choroby alebo transplantácie pečene či obličiek," dodal Pellegrini.

Vláda ešte v januári tohto roka vyčlenila na rekonštrukciu Rooseveltovej nemocnice viac ako 100 miliónov eur. Ukončená by mala byť v roku 2023.

Ako pripomenul Pellegrini a ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nom. Smeru-SD) v Banskej Bystrici, SÚSCCH smeruje od štátu finančná injekcia dva milióny eur, ktoré majú ísť najmä na nákup nových angiografov a ďalšie dovybavenie kardiocentra.

"Na Slovensku máme okrem štátnych nemocníc aj špeciálne ústavy, ktoré sú akciové spoločnosti a musia hospodáriť v zmysle špeciálnych predpisov, a teda a nie je možné ich tak, ako pri štátnych nemocniciach kedykoľvek dotovať dodatočnými prostriedkami. Rozhodli sme sa preto s pani ministerkou, že všetkých päť takých ústavov na Slovensku bude zadotovaných zvýšenými kapitálovými vkladmi štátu. Do banskobystrického poputujú v najbližších týždňoch dva milióny eur ako navýšený vklad štátu," konštatoval premiér.

SÚSCCH v roku 2009 vyšetril vo svojich ambulanciách 31.000 pacientov, minulý rok to bolo už viac ako 48.000 pacientov. Nové centrum má za úlohu rozšíriť ambulantné činnosti a zriadiť pracovisko komputerovej tomografie a magnetickej rezonancie. V pôvodných priestoroch ústavu má vzniknúť pracovisko jednodňovej chirurgie a denný stacionár.