Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Predseda KSK R. Trnka zdôvodnil, prečo nevymenoval riaditeľa ŠÚV

Na snímke predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka. Foto: TASR - František Iván

V procese výberového konania sú nezrovnalosti, ktoré je nevyhnutné prešetriť, vysvetlil Trnka.

Košice 27. júla (TASR) – V medializovanom prípade, keď predseda KSK Rastislav Trnka odmietol vymenovať za riaditeľa Školy úžitkového výtvarníctva v Košiciach (ŠÚV) kandidáta rady školy, učiteľa Zsolta Lukácsa, Úrad KSK v piatok zverejnil ďalšie informácie. Výberové konanie na post riaditeľa tejto strednej školy prebehlo 21. júna, pričom z troch kandidátov získal najviac hlasov členov rady školy Lukács.

"Podané však bolo trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ktorého sa mal dopustiť Zsolt Lukács. Trestné oznámenie bolo podané na základe podnetu uchádzača na post riaditeľa školy, týkajúceho sa podozrenia zo zmanipulovania výberového konania na obsadenie miesta riaditeľa ŠÚV," informovala hovorkyňa predsedu KSK Anna Činčárová.

Okrem toho bola podľa nej zaslaná sťažnosť aj zriaďovateľovi školy, teda KSK. Orgány činné v trestnom konaní požiadali kraj o súčinnosť a poskytnutie príslušných dokumentov potrebných na objasnenie podozrenia zo spáchania trestného činu.

"Nakoľko vyšetrovanie orgánov činných v trestnom konaní nie je ukončené, rozhodol som nevymenovať za riaditeľa školy pána Lukácsa. V procese výberového konania sú nezrovnalosti, ktoré je nevyhnutné prešetriť. Ako som avizoval, na škole existuje viacero interných sporov, ktoré vyústili do trestných oznámení," uviedol Trnka. Výchovno-vzdelávací proces podľa neho nesmie byť ohrozený takýmito konfliktmi. "Vyhlásime druhé kolo výberového konania, do jeho ukončenia bude dočasne poverený vedením školy uchádzač, ktorý získal najviac hlasov členov rady školy, teda pán Lukács," dodal Trnka.

Uviedol, že v najbližších dňoch sa stretne so všetkými úspešnými uchádzačmi výberových konaní na post riaditeľov škôl v kraji, ktoré boli realizované v priebehu letných prázdnin, a odovzdá im menovacie, prípadne poverovacie dekréty.

"Budem rád, ak si s pánom Lukácsom osobne objasníme situáciu, pretože aj napriek skutočnostiam uvedeným v liste zaslanom rade školy nepochybujem o jeho odborných schopnostiach. Verím, že situácia na škole sa upokojí a interné spory sa čo najmenej dotknú žiakov tejto školy," uviedol predseda KSK.

Učiteľ Lukács v reakcii pre TASR na trestné oznámenie odmietol obvinenia z manipulácie výberového konania na obsadenie postu riaditeľa ŠÚV. "Nemám vedomosti o tom, že by som spáchal trestný čin. V minulosti na pracovisku som zažíval viaceré útoky na svoju osobu, predovšetkým v súvislosti s výkonom funkcie predsedu rady školy, taktiež boli útoky aj na osoby mne blízke. Čelil som aj trestnému oznámeniu, preto nie je pre mňa novinka, že sa znovu snažia útočiť na moju osobu takým spôsobom," konštatoval.

Uviedol ďalej, že je bezúhonný a nikdy nespáchal ani priestupok, pritom pociťuje, že útoky takého typu, aj keď neopodstatnené, zasahujú do jeho súkromia a práv. "Vzhľadom na stále platnú zásadu prezumpcie neviny toto trestné oznámenie nepovažujem za objektívny dôvod môjho nevymenovania," dodal. S predsedom kraja sa podľa jeho slov rád stretne k téme pomerov na škole, budúcnosti spolupráce a koncepcii rozvoja školy.

Košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová v súvislosti s trestným oznámením pre TASR konštatovala, že vyšetrovateľ vo veci podozrenia z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa zatiaľ právoplatne nerozhodol.