Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Poplatok za komunálny odpad stúpne v Púchove od budúceho roka o 15 %

Ilustračné foto. Foto: TASR/Miroslav Košírer

Návrh zvýšenia poplatku je prienikom nízkej separácie odpadu, očistenia nákladov na nakladanie s odpadom a doplatkom mesta, uviedla vedúca ekonomického oddelenia púchovskej radnice L. Pružinská.

Púchov 13. júna (TASR) – Poplatok za komunálny odpad stúpne v Púchove od januára budúceho roku o 15 %. Vyplýva to z návrhu nového všeobecne záväzného nariadenia mesta, odobriť ho musia 26. júna poslanci mestského zastupiteľstva.

„Potreba úpravy poplatku vznikla zo zákonných dôvodov a na základe výsledku kontroly Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR a výsledkov interného enviroauditu. Mesto zo zákona nemôže doplácať na nakladanie s odpadom, pričom reálne doteraz doplácalo. Návrh zvýšenia poplatku je momentálne prienikom nízkej separácie odpadu, očistenia nákladov na nakladanie s odpadom a doplatkom mesta na nakladanie s odpadom,“ uviedla vedúca ekonomického oddelenia púchovskej radnice Lucia Pružinská.

NKÚ navrhuje prostredníctvom odporúčaní prehodnotiť výšku miestneho poplatku za komunálny odpad, a takisto zlepšiť jeho triedenie, keďže mesto by podľa platnej legislatívy nemalo za nakladanie s odpadmi doplácať. NKÚ vyčíslil len za rok 2017 mestu Púchov stratu pri financovaní nakladania s odpadmi vo výške viac ako 190.000 eur.

Podľa výsledkov auditu v Púchove najhoršie dopadlo nakladanie a separácia odpadov občanmi a firmami, úroveň separácie odpadov je v súčasnosti neakceptovateľná a bude potrebné prijať adekvátne opatrenia. Medzi tie základné patrí zvyšovanie povedomia, napríklad formou informačných tabúl v mieste stojísk odpadových kontajnerov, zabezpečenie dostatočného množstva odpadových nádob a rozšírenie portfólia separácie odpadov o ďalšie komodity, teda ešte separovateľné zložky - oleje, kovy, bioodpad, textil a podobne.

„Mrzí ma, že musíme pristúpiť k takémuto nepopulárnemu rozhodnutiu, akým je zvýšenie poplatku za odpad, avšak je potrebné brať na zreteľ závery enviroauditu a rovnako NKÚ. Aký prístup si zvolíme, je na každom jednom z nás. Pristupovať zodpovedne k separovaniu už v domácnostiach je cestou, ktorá je efektívna ekonomicky i voči životnému prostrediu,“ uviedla primátorka Púchova Katarína Heneková.

Momentálne je v Púchove platné viac ako tri roky staré všeobecne záväzné nariadenie, ktoré stanovuje poplatok napríklad pri fyzickej osobe za jeden kalendárny rok 29,20 eura. Podľa aktuálneho návrhu sa s účinnosťou od 1. januára 2020 navrhuje zvýšiť poplatok na 33,58 eura ročne.