Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Vyšetruje sa zastrelenie psa policajtom v obci Dojč

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

V prípade sa angažuje aj zvieracia ombudsmanka.

Dojč 25. novembra (TASR) – Polícia preveruje okolnosti, za ktorých prišlo k zastreleniu psa policajtom na jeho súkromnom pozemku v obci Dojč v okrese Senica. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave Mária Linkešová.

Polícia prijala oznámenie od majiteľov psa a preveruje všetky okolnosti, za ktorých došlo k zastreleniu psa plemena brazílska fila policajtom na jeho súkromnom pozemku. "Policajt strieľal zo súkromnej zbrane, ktorú mal v legálnej držbe. V tejto súvislosti zisťujeme aj to, či mohli byť splnené podmienky na použitie zbrane v tzv. krajnej núdzi," uviedla Linkešová.

Ako pre TASR dodala, bližšie informácie poskytne polícia ihneď po dôkladnom zadokumentovaní skutku a vykonaní potrebných procesných úkonov.

V prípade sa angažuje aj zvieracia ombudsmanka. "Majitelia uvádzajú, že ich pes 22. novembra v ranných hodinách vbehol na susedov pozemok. Sused mal naňho vystreliť a následne ešte streliť do vzduchu," uviedla zvieracia ombudsmanka Zuzana Stanová.

Rodina podala na páchateľa trestné oznámenie a zastrelený pes je momentálne na pitve. "Majiteľka psa uvádza, že zviera bolo bezproblémové. Bolo kastrované, čipované, nebolo agresívne a nikdy na nikoho nezaútočilo. Zatiaľ čo v minulosti sa takýto čin mohol hodnotiť ako priestupok, ak cena psa nepresahovala 266 eur, po novele zákona o veterinárnej starostlivosti, podľa ktorej už zviera nie je vec, ale cítiaca bytosť, hovoríme o trestnom čine," doplnila Stanová a dodala, že zvierací ombudsman s majiteľmi zastreleného psa komunikuje a poskytuje im právnu pomoc.