Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

Po napadnutí medveďom na Poľane utrpeli zranenia dve osoby

Ilustračná snímka. Foto: TASR František Iván

Na sociálnej sieti o tom informovalo Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OS ZSS) SR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Detva 14. apríla (TASR) – V lokalite Želobudská skalka na Poľane mali po napadnutí medveďom utrpieť zranenia dve osoby. Na miesto boli vyslaní leteckí záchranári i Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR. Na sociálnej sieti o tom informovalo Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OS ZSS) SR.

Podľa ŠOP SR malo k udalosti dôjsť mimo intravilánu a tiež mimo turistického chodníka. "Dvaja muži boli vrtuľníkom prevezení do Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici s poraneniami tváre, dolných aj horných končatín," priblížila manažérka pre komunikáciu ŠOP Kristína Bocková.

Ako prví na miesto útoku dorazili členovia zásahového tímu, ktorí mužom poskytli prvú pomoc. Pravdepodobným cieľom turistov bol výhľad zo Želobudskej skaly. "Zásahový tím ŠOP SR bude lokalitu monitorovať a o ďalšom postupe bude informovať v priebehu nasledujúceho dňa," dodala Bocková.


Leteckým záchranárom sa miesto udalosti podarilo lokalizovať priamo z paluby vrtuľníka. "Vzhľadom na to, že išlo o ťažko dostupný terén, kde sa nedalo pristáť, a s pravdepodobnosťou, že sa tam medveď stále môže pohybovať, boli postupne obaja muži z miesta pomocou palubného navijaka urýchlene evakuovaní a transportovaní na miesto bezpečného medzipristátia," informovala hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) Air Transport Europe Zuzana Hopjaková. Ako dodala, záchranári pacientom poskytli neodkladné ošetrenie a liečbu a s vážnymi zraneniami ich previezli do Banskej Bystrice.

Obaja pacienti boli pri leteckom prevoze do nemocnice pri vedomí. "Záchranári po prvotnom ošetrení transportovali do nemocnice v Banskej Bystrici 49-ročného muža s polytraumou a 39-ročného muža s povrchovým poranením ramena," uviedla hovorkyňa OS ZZS Petra Klimešová.

Stav oboch pacientov po prijatí v banskobystrickej nemocnici je stabilizovaný. "Jeden pacient bol prijatý na kliniku úrazovej chirurgie. Druhý na kliniku maxilofaciálnej chirurgie a podrobuje sa chirurgickému zákroku," priblížila pre TASR hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta Ružena Maťašeje.