Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Petržalka má málo mestských policajtov, tvrdia poslanec i samospráva

Na snímke petržalský poslnec Miroslav Dragun. Foto: TASR - Andrej Galica

Vedenie mestskej časti súhlasí, že Petržalka nemá dostatočný počet mestských policajtov.

Bratislava 12. augusta (TASR) – Najväčšia bratislavská mestská časť Petržalka so zhruba 110.000 obyvateľmi má len osem mestských policajtov. V pondelok na to upozornil petržalský miestny poslanec Miroslav Dragun, ktorý spustil petíciu a zároveň listom požiadal starostu Petržalky Jána Hrčku i primátora Bratislavy Matúša Valla, aby sa počet policajtov v najväčšom sídlisku na Slovensku zvýšil. Mestská polícia Bratislava priznáva, že momentálny stav policajtov nie je dostatočný a do ideálneho stavu jej chýba asi 200 príslušníkov.

"Za posledné tri mesiace sa stalo v Petržalke niekoľko závažných útokov či poškodení majetku - podpálenie rozostavaných garáží na Mamateyovej ulici, výtržnosti asociálov na Ovsištskom námestí, ktorí ohrozujú ľudí čakajúci na MHD, alebo medializovaný útok muža na matky s deťmi," povedal pre TASR Dragun. Tieto prípady podľa neho upozorňujú aj na nízky počet mestských policajtov v tejto bratislavskej mestskej časti.



"Nie je možné, aby mestská časť so 110.000 obyvateľmi mala šesť okrskárov, jedného náčelníka a jedného zástupcu náčelníka, čiže osem mestských policajtov. Okresné mesto Senec má pritom 20.000 obyvateľov a 28 mestských policajtov. Je to absolútny nepomer," tvrdí poslanec. Od mesta i mestskej časti žiada, aby sa aspoň v prvom kole zvýšil počet policajtov na 30. Podľa Draguna sa nemôže už stávať, aby človeku s problémom oznámila mestská polícia, že hliadku vie poslať až o pol hodinu, lebo momentálne zasahuje niekde inde.

Vedenie mestskej časti súhlasí, že Petržalka nemá dostatočný počet mestských policajtov. "Dlhodobo tvrdíme, že počet policajtov vyčlenených pre Petržalku je poddimenzovaný. Mal by byť primeraný počtu obyvateľov Petržalky, aj vzhľadom na to, že títo policajti musia operovať aj na území Jaroviec, Rusoviec a Čunova," uviedol pre TASR vedúci oddelenia komunikácie s verejnosťou z petržalského miestneho úradu Radovan Choleva. Ako podotkol, starosta taktiež žiada primátora, aby mestská polícia, ktorá patrí pod správu mesta, zvýšila počet policajtov pre Petržalku.

Miestna samospráva vo svojom rozpočte vyčlenila peniaze na zvýšenie počtu policajtov v súvislosti s plánovaným zavedením parkovacieho systému. "Vzhľadom na jeho neskoršie zavedenie môže byť časť týchto peňazí použitá aj na zvýšenie počtu mestských policajtov v Petržalke," povedal Choleva.

Mestská polícia Bratislava priznáva, že momentálny počet policajtov nie je dostatočný v celom hlavnom meste a aby bol stav ideálny, chýba jej zhruba 200 príslušníkov. Vzhľadom na pracovnú zaťaženosť je podľa mestskej polície aj polhodinový reakčný čas realitou. "V závislosti od povahy prípadu nie je pravidlom, že by takýto čas reakcie bol neadekvátny," uviedla pre TASR hovorkyňa bratislavskej mestskej polície Barbora Krajčovičová.