Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Poľskom inštitúte otvoria výstavu Vyhladenie európsky Židov

Bývalý väzeň, ktorý prežil holokaust sa účastní na spomienkovej oslave pri príležitosti 75. výročia oslobodenia bývalého koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau pri poľskom Osvienčime 27. januára 2020. Foto: TASR/AP

Súčasťou podujatia bude hudobný večer, na ktorom zaznie koncert klezmer hudby v podaní poľskej kapely Vechi Acum z Krakova.

Bratislava 27. januára (TASR) - Vyhladenie európskych Židov je názov výstavy, ktorú v pondelok otvoria v Poľskom inštitúte v Bratislave pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu a 75. výročia vyslobodenia nemeckého nacistického koncentračného a vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau.

Výstava prezentuje prípravu a realizáciu zločinu holokaustu, ktorého sa dopustilo Nemecko na Židoch bývajúcich v Európe. Približuje rôzne formy prenasledovania, tvorenie a likvidáciu get, vyhladzovanie ľudí v koncentračných a vyhladzovacích táboroch, ale aj ozbrojený odpor židovského národa.

"Pripravil ju Inštitút národnej pamäti, tvorí ju 14 panelov s faktografickými informáciami o osude Židov v okupovanej Európe," povedala pre TASR Marta Miara z Poľského inštitútu k výstave, ktorej autorkou je Magdalena Zapolska-Downar. Sprístupnená bude v Neformálnej galérii Poľského inštitútu (okná od Klobučníckej ulice) a potrvá do 23. februára.

Súčasťou podujatia bude hudobný večer, na ktorom zaznie koncert klezmer hudby v podaní poľskej kapely Vechi Acum z Krakova. Kvarteto sa predstaví v zložení: Barbara Motyka (husle/spev), Jakub Hubicki (akordeón), Dominik Pietraszek (husle) a Albert Kowalski (kontrabas).