Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Slzy na soche matky v Ostrom Grúni upozornili na nástrahy fašizmu

Ilustračná snímka. Foto: TASR Ján Krošlák

K pomníku v Ostrom Grúni, ktorý pochádza z roku 1965, pristupovali autori inštalácie citlivo a s úctou. Nevykonali žiaden invazívny zásah.

Ostrý Grúň 15. októbra (TASR) - Socha matky s dieťaťom na rukách, ktorá stojí v areáli pamätníka obetiam fašizmu v obci Ostrý Grúň v okrese Žarnovica, v utorok niekoľko hodín ronila slzy. Išlo o krátkodobú inštaláciu niekoľkých kreatívcov, ľudí a združení bojujúcich proti extrémizmu, s cieľom vyvolať záujem o túto problematiku najmä medzi mladými ľuďmi.

Túto kampaň a edukáciu o nástrahách skrytého fašizmu vznikla vďaka spolupráci s viacerými známymi osobnosťami. "Cez svoje sociálne siete ju budú šíriť napríklad speváčka Emma Drobná, hokejista Marián Gáborík s manželkou Ivanou, reper Vec a ďalší," uviedla pre TASR Martina Strmeňová z platformy Nie v našom meste, ktorá je súčasťou Centra komunitného organizovania.

Od kampane, ktorá je apolitická a hradená výlučne z prostriedkov dobrovoľníkov a zúčastnených organizácií, si jej autori sľubujú len jedno. Nezabudnúť a tiež poukázať na fakt, ako rýchlo dokáže naša spoločnosť zabúdať na zlo. Chcú tiež poukázať na to, ako dokážu extrémistické názory, organizácie a politické strany využiť frustráciu národa na šírenie svojich demagogických tvrdení a riešení, pričom tento prístup si často osvojujú aj mladí ľudia, ktorí sú budúcnosťou krajiny.

Podľa Sandry Polovkovej z Post Bellum pritom môže pomôcť mladým ľuďom poznanie kontextu: „Konkrétne toho, akým spôsobom nedávna minulosť koniec koncov ovplyvňuje aj súčasnosť. Je nevyhnutné, aby sme boli dostatočne vzdelaní, vedeli si overovať informácie, ktoré sa k nám dostávajú rôznymi kanálmi, aby sme nepodľahli jednoduchým, populistickým riešeniam a najmä, aby sme nezabúdali na to, že sme ľudia. A ľudskosť preukazovali aj vo svojom správaní, boli tolerantní a zodpovední.“

K pomníku v Ostrom Grúni, ktorý pochádza z roku 1965, pristupovali autori inštalácie citlivo a s úctou. Nevykonali žiaden invazívny zásah. „Priebeh prác bol konzultovaný s odborníkom. Celý postup sme niekoľkokrát odskúšali na podobnom materiáli. Na imitáciu sĺz sme použili materiál na vodnej báze, z čisto prírodných zložiek. Inštalácia a ani jej odstraňovanie preto žiadne stopy na soche nezanechá,“ uviedli autori.

V januári 1945 nacistické jednotky vypálili obec Ostrý Grúň a zavraždili 64 civilistov vrátane 12 detí. "Napriek tomu dnes mnohí obyvatelia dediny vo voľbách svojím hlasom podporujú extrémizmus, ktorý má blízko k fašistickým praktikám," pripomenula Strmeňová.