Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Nežnú pripomenie v Dolnom Kubíne aj sviečkový a lampiónový pochod

ilustračná snímka Foto: TASR/Peter Brenkus

Podujatie sa začne o 16.00 h v divadelnej sále MsKS diskusným fórom s aktérmi revolučných dní, členmi Verejnosti proti násiliu (VPN).

Dolný Kubín 17. novembra (TASR) - Spomienkové podujatie 30 rokov Nežnej pripomenie v nedeľu udalosti Novembra '89 v Dolnom Kubíne. Jeho súčasťou sú aj tichý sviečkový a lampiónový pochod a výstava fotografií. TASR o tom informoval hovorca mesta Martin Buzna.

"Chceli by sme pozvať všetkých ľudí, ktorí si pamätajú a prežili November '89. Ale aj tých, ktorí o ňom len počuli a učia sa o ňom v školách. Keďže je dôležité, aby sme nezabúdali na udalosti, čo sa v minulosti odohrali a na históriu svojej krajiny," povedala riaditeľka Mestského kultúrneho strediska (MsKS) v Dolnom Kubíne Jana Greššová.

Podujatie sa začne o 16.00 h v divadelnej sále MsKS diskusným fórom s aktérmi revolučných dní, členmi Verejnosti proti násiliu (VPN). "Účasť prisľúbili Ján Bencúr, Ivan Dudáš, Štefan Jány a Miloslav Roubal. Počas diskusie si pozrieme aj autentické zábery z mítingu v Novembri '89 na Hviezdoslavovom námestí v Dolnom Kubíne," doplnila manažérka kultúry MsKS Zdenka Prílepková.

Pesničkár Robo Hulej zahrá piesne od Karla Kryla, Marty Kubišovej či Ivana Hoffmana. "Tešíme sa, že sa nám podarí počas podujatia pustiť z LP platní živé nahrávky z rokovaní štrajkových a prípravných výborov VPN v našom meste," uviedla manažérka kultúry s tým, že okrem diskusného fóra premietnu o 17.00 h v priestoroch v MsKS dokumentárny film Zuzany Piussi Muži revolúcie a o 18.00 h pôjde z Námestia slobody tichý sviečkový a lampiónový pochod na Hviezdoslavovo námestie.

Mesto pozýva ľudí, aby si udalosti spred 30 rokov prišli pripomenúť podobne ako v novembri 1989, keď sa v Dolnom Kubíne konal dvojhodinový generálny štrajk. "Bol som vtedy žiakom základne školy, ale dobre si pamätám atmosféru, ktorou sme v tých revolučných dňoch žili všetci. Ľudia sa zomkli, prestali sa báť a boli odhodlaní nebyť viac ticho. Za slobodu, ktorú sme vtedy získali, nesieme dnes zodpovednosť a je na každom z nás, aby sme ju chránili a rozvíjali," zdôraznil primátor Dolného Kubína Ján Prílepok.