Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Neďaleko Svidníka vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Ako pre TASR uviedol operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Košiciach, hasiči v tomto kraji evidovali od utorkového (13. 8.) večera minimum výjazdov pre počasie.

Prešov 14. augusta (TASR) – Pre neutíchajúci dážď vyhlásili v obci Rakovčík v okrese Svidník tretí stupeň povodňovej aktivity. Pre TASR to povedala starostka Iveta Horvátová. Hasiči na východnom Slovensku počas uplynulej noci neevidovali zvýšené množstvo výjazdov z dôvodu počasia.

„Máme problém s melioráciou, je chybná, a preto nám tu vyplavuje rodinné domy. V minulosti totiž poľnohospodársku pôdu odvodňovali drenážami. Tie boli stiahnuté do betónových skruží – niekto ich 'potreboval'. Keďže už nie sú na svojom miesta, na určitých miestach vyviera voda. Niekde máme aj povymývanú cestu a vodu v pivniciach majú aktuálne dva rodinné domy, no stále prší,“ spresnila Horvátová.

Podľa jej slov pomoc hasičov zatiaľ nebola nutná, keďže obyvatelia vlastnia čerpadlá a obec má k dispozícii aj takzvaný protipovodňový vozík. „Potok sa zatiaľ nevylieva, ale hranica storočnej vody je desať centimetrov,“ dodala.

V noci mali hasiči v Prešovskom kraji spolu šesť výjazdov súvisiacich s počasím, a to v okresoch Prešov, Stropkov a v okolí Giraltoviec v okrese Svidník. Prevažne išlo o odčerpávanie vody z domov alebo spadnuté stromy.

Ako pre TASR uviedol operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Košiciach, hasiči v tomto kraji evidovali od utorkového (13. 8.) večera minimum výjazdov pre počasie. „Išlo napríklad o spadnutý strom v Trebišove. Aktuálne riešime upchatú dažďovú vpusť na jednej zo striech predajne na ulici M.R. Štefánika,“ dodal.

V obci Kapušany naďalej platí tretí stupeň povodňovej aktivity



V obci Kapušany v okrese Prešov v stredu vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity. Dôvodom bola stúpajúca hladina riek a nepriaznivá meteorologická prognóza.

"Situáciu priebežne monitorujeme. Toky riek v obci neklesajú. Bol vyliaty potok Ladianka, čo spôsobilo zaliatie pivníc rodinných domov, ako aj domov. Protipovodňové valy sú premočené,"
uviedol predseda krízového štábu obce Kapušany Peter Palovič.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na stredu výstrahu pred dažďom pre územie stredného, časť západného a východného Slovenska. SHMÚ vydal tiež výstrahu pred vetrom, dotýka sa južných oblastí východu Slovenska.

Pre väčšinu okresov vydali meteorológovia výstrahu druhého stupňa s platnosťou do 20.00 h. Pre zvyšné okresy platí výstraha prvého stupňa, ktorá zahŕňa aj územia Nitrianskeho a Trenčianskeho kraja.

V obci Kapušany v okrese Prešov v stredu vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity. Dôvodom bola stúpajúca hladina riek a nepriaznivá meteorologická prognóza. Na snímke rozvodnená Ladianka, ľavostranný prítok rieky Sekčov, v pozadí Kapušianský hrad. Kapušany, 14. augusta 2019.
Foto: TASR – Milan Kapusta


Dážď na východnom Slovensku spôsobil vybreženie niekoľkých tokov



Pre dlhotrvajúce zrážky došlo v stredu na východnom Slovensku k vybreženiu niekoľkých vodných tokov. Pre TASR to povedal hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák.

Ako spresnil, k vybreženiu vodného toku Ladianka došlo v dolnej časti katastrálneho územia obce Lada v okrese Prešov. Voda zaplavila polia aj futbalové ihrisko. Starosta obce dopoludnia vyhlásil druhý stupeň povodňovej aktivity.

Tretí stupeň v stredu vyhlásila obec Pavlovce v okrese Vranov nad Topľou. „Vplyvom zrážkovej činnosti a povrchového odtoku došlo k vzostupu hladiny vody na toku s následným vybrežením,“ uviedol Bocák.

Vybreženie vodného toku Sekčov vplyvom zrážok eviduje obec Fintice, ktorá rovnako vyhlásila tretí stupeň povodňovej aktivity.

Povodňovú aktivitu v Košickom kraji od utorkového (13. 8.) večera vyhlásila jedna obec, a to Kobeliarovo v okrese Rožňava. Kým v noci na stredu išlo o tretí stupeň povodňovej aktivity, dopoludnia ho znížili. „Majú poškodené nejaké mosty a reguláciu miestneho Kobeliarskeho potoka. Museli tiež odstrániť nánosy bahna z komunikácií,“ povedala pre TASR Ingrid Lucová z odboru krízového riadenia Okresného úradu Rožňava.

V rámci východného Slovenska hladiny zodpovedajúce prvému z troch stupňov povodňovej aktivity prekračujú v okrese Košice - okolie tok Hornádu, a to vo vodomernej stanici Kysak, tok Torysy v Košických Oľšanoch a tok Olšavy v Bohdanovciach. Ide aj o tok Radomky v okrese Svidník vo vodomernej stanici Giraltovce. Uvádza to Slovenský hydrometeorologický ústav na svojej webovej stránke. „Prekročenie hladiny zodpovedajúcej stupňu povodňovej aktivity neznamená, že stupeň povodňovej aktivity bol na toku vyhlásený,“ pripomína.

Obce Babie a Pavlovce vo Vranovskom okrese bojujú s povodňou



Následkom prívalových dažďov, ktoré na severovýchode Slovenska trvajú od utorka (13. 8.) večera, je v dvoch obciach okresu Vranov nad Topľou vyhlásená povodňová aktivita. V obci Babie je to druhý stupeň, v Pavlovciach tretí stupeň povodňovej aktivity. TASR o tom informoval vedúci odboru krízového riadenia vranovského okresného úradu Pavol Molčan.

Prívalové dažde napáchali v obci Pavlovce podľa jeho slov hneď niekoľko škôd. Došlo tu k zaplaveniu rodinných domov, zničeniu 200 metrov miestnej komunikácie. Podmylo a poškodilo tu i cestu III. triedy, bola narušená statika mosta cez Medziansky potok. Miestne komunikácie sú pokryté nánosmi bahna.

V obci Babie sa pasujú s podmytou a poškodenou cestou III. triedy, poškodenou krajnicou na miestnej komunikácii i s nánosmi bahna na nej a upchatými priepustmi. Ako Molčan ďalej uviedol, dažde tiež poškodili reguláciu miestneho potoka a zaplavili studňu pri materskej škole.

Podľa Molčanových slov odbor krízového riadenia nepretržite monitoruje situáciu v celom okrese, poskytuje metodickú pomoc starostom obcí a súčinnosť pri vykonávaní záchranných prác v obciach postihnutých povodňou.