Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Na horách platí prvý lavínový stupeň, očakáva sa výrazné oteplenie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/

Ráno bolo na horách jasno až polooblačno. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od mínus 11 do troch stupňov Celzia.

Liptovský Hrádok 5. decembra (TASR) - V najvyšších polohách Vysokých, Západných Tatier a Malej Fatry platí malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) však vo štvrtok očakáva výrazné oteplenie, najmä v stredných a vysokých polohách. To podľa Pavla Krajčího z HZS môže zapríčiniť spontánne mokré lavíny, hlavne v poobedných hodinách a na južných svahoch.

Vo vysokohorských žľaboch a muldách, najmä východných, juhovýchodných a južných expozícií Vysokých, Západných Tatier a Malej Fatry sú na staršom snehu naviate snehové dosky a vankúše s výškou snehu do 60 centimetrov. "Uvoľnenie doskovej lavíny je v strmom až extrémnom teréne spomenutých orientácií možné najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení. Lavínové nebezpečenstvo je však veľmi lokálne. Viaže sa najmä na záveterné strmé východné a juhovýchodné svahy a žľaby, na ktorých je 15 až 30 centimetrov previateho snehu," upozornil Krajčí.

V Nízkych Tatrách a vo Veľkej Fatre je vzhľadom na nedostatok snehu riziko lavín minimálne, doplnil Krajčí.

Ráno bolo na horách jasno až polooblačno. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od mínus 11 do troch stupňov Celzia. Fúkal prevažne západný vietor do desať, v nárazoch do 13 metrov za sekundu. Celková výška snehu je podľa Krajčího variabilná, do 1800 metrov je v priemere len desať až 25 centimetrov, v Tatrách nad 2100 metrov dosahuje 20 až 75 centimetrov.