Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Levočská nemocnica sa bude špecializovať na operácie obéznych

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Medzi najčastejšie typy operácií patria v levočskej nemocnici laparoskopické odstránenie žlčníka, laparoskopické operácie slabinovej prietrže, takzvaného pruhu a operácie varixov.

Levoča 16. októbra (TASR) - Všeobecná nemocnica s poliklinikou Levoča, člen skupiny Agel, sa plánuje viac orientovať na bariatrické operácie, ktoré budú mať priamy vplyv na skvalitnenie zdravotnej starostlivosti v regióne Spiša. TASR o tom informovala hovorkyňa spoločnosti Agel SK, a.s., Alžbeta Sivá.

Nemocnica podľa jej slov v minulom roku ošetrila 14.900 pacientov na chirurgickom oddelení. Hospitalizovaných pacientov bolo takmer 2100. Medzi najčastejšie typy operácií patria v levočskej nemocnici laparoskopické odstránenie žlčníka, laparoskopické operácie slabinovej prietrže, takzvaného pruhu a operácie varixov.

"Miniinvazívna operatíva je v súčasnosti štandardom chirurgie a jej benefity sú v porovnaní s klasickou operatívou neporovnateľné. Veľkým prínosom je minimálna traumatizácia brušnej steny, zníženie ranových komplikácií, nízka spotreba analgetík, rýchlejší návrat do práce a v neposlednom rade aj priaznivý kozmetický výsledok," vysvetlil primár chirurgického oddelenia Lukáš Kokorák.

"Bariatrická operácia je jedinečná chirurgická liečba obezity pre indikovaných morbídne obéznych pacientov, u ktorých zlyhala štandardná liečba, pridružili sa ochorenia vyplývajúce z obezity, ako napríkad cukrovka, vysoký tlak a podobne, alebo liečba nemala požadovaný účinok," uviedol Kokorák. Doplnil, že uvedená operácia môže podporiť redukciu hmotnosti, priaznivo ovplyvniť komorbiditu a tak nielen skvalitniť život pacientov, ale častokrát aj pomôcť zachrániť im život.

Centrum pre bariatricko-metabolickú chirurgiu bude v levočskej nemocnici fungovať podľa Sivej v najbližšej dobe.

"Novo zostavený tím na chirurgickom oddelení je zárukou, že môžeme garantovať progres v modernej liečbe. Veríme, že sa pripojí k ďalším odborníkom, ktorých máme na oddeleniach, ako sú napríklad neurológia, urológia, psychiatria a interné," povedal riaditeľ nemocnice Jozef Tekáč.

Všeobecná nemocnica s poliklinikou Levoča poskytuje zdravotnú starostlivosť obyvateľom regiónu Spiš i širšieho okolia na úrovni súčasných poznatkov vedy a medicíny. Ročne hospitalizuje viac ako 12.000 pacientov a poskytne ambulantnú starostlivosť takmer 139.500 pacientom.