Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Košickí knihovníci vytvorili ustanovujúci rekord v stavbe stohu z kníh

V Košiciach 13. septembra 2019 vytvorili knihovníci z košickej Verejnej knižnice Jána Bocatia ustanovujúci slovenský rekord v postavení čo najvyššieho stohu kníh. Podarilo sa im postaviť stoh kníh vysoký 220 cm zo 105 kusov kníh. Foto: TASR Roman Hanc

Stoh staval tím zložený z troch zamestnancov knižnice. Podľa riaditeľky sa osvedčil aj svojou trpezlivosťou a precíznosťou.

Košice 13. septembra (TASR) – Ustanovujúci rekord v stavbe stohu z kníh v piatok vytvorili knihovníci košickej Verejnej knižnice Jána Bocatia (VKJB). Na stavbu 220 centimetrov vysokého stohu použili 105 kusov kníh, ktoré ukladali na seba. Ako pre TASR povedala riaditeľka VKJB Soňa Jakešová, chceli upriamiť pozornosť nielen na túto knižnicu.

Stoh staval tím zložený z troch zamestnancov knižnice. Podľa riaditeľky sa osvedčil aj svojou trpezlivosťou a precíznosťou. „S kolegami sme v knižnici urobili viac pokusov. Skúšali sme aj viacero foriem stavania, snažili sme sa zodpovedne pripraviť. Výber kníh bol cielený. Spodok tvorili väčšie a stabilnejšie formáty, pretože bolo potrebné mať pevné základy, tam išli hrubšie a ťažšie knihy, potom sme vyberali tenšie. Vždy išlo o pevnú väzbu, aby sa nám v tej výške nešmýkali,“ povedala knihovníčka Erika Palágyiová, podľa ktorej trénovali vo viacerých fázach niekoľko hodín.

Ako uviedla Jakešová, cieľom bolo upriamiť pozornosť verejnosti nielen na VKJB v Košiciach, ale aj na tie ostatné. „Už dávno nefungujú ako nejaký sklad kníh alebo múzeum kníh, ale sú miestom, kde sa dejú rôzne komunitné aktivity,“ dodala s tým, že v prvom rade sa do knižnice oplatí chodiť pre knihy, no v neposlednom aj pre rôzne podujatia.

„Naša knižnica v tomto roku oslavuje 95. narodeniny, tak sme si povedali, 95 musíme dať, ale každý centimeter, ktorý bude navyše, bude, samozrejme, veľkým bonusom. To, že sa podarilo tých 220 centimetrov, je úžasná vec,“ povedala. Podľa riaditeľky knižnice sa im počas tréningov podarilo dosiahnuť výšku najviac 204 centimetrov. Doplnila, že pri vytvorení ustanovujúceho rekordu nemali z dôvodu nerovnosti povrchu ideálne podmienky, pomáhali si aj vodováhou.

„Ustanovujúci rekord znamená, že je to rekord, ktorý ešte nikto nerobil, čiže tento rekord je, dá sa povedať, niečo ako krstný otec všetkých rekordov. Tie ostatné budú vychádzať z tohto. Čiže každý, kto ho prekoná, už prekoná slovenský rekord,“ povedal komisár Slovenskej knihy rekordov Roman Hanc s tým, že zároveň sa ustanovuje aj technika, ktorú pri ďalšom takomto pokuse o rekord bude potrebné dodržať.

Napokon, úspešný pokus o ustanovujúci rekord sa konal v rámci festivalu voľného času s názvom "Ulica (ne)má šancu!" pred obchodným centrom na Toryskej ulici v mestskej časti Košice-Západ.