Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Polaček sa ujal funkcie primátora Košíc, podporiť ho prišiel aj Galko

Na snímke vpravo nový primátor mesta Košice Jaroslav Polaček, ktorému zlatú reťaz s erbom a pečať odovzdáva vedúca archívu mesta Košíc Mária Hajduová. Foto: TASR/František Iván

Poslanecký sľub zložilo 41 poslancov mestského zastupiteľstva (MsZ), ktorí uspeli v novembrových komunálnych voľbách.

Košice 10. decembra (TASR) – Jaroslav Polaček (SaS, KDH, SMK-MKP, NOVA, OKS) zložil v pondelok sľub primátora Košíc. Insígnie mesta si prevzal z rúk vedúcej Archívu mesta Košice Márie Hajduovej. Poslanecký sľub zložilo 41 poslancov mestského zastupiteľstva (MsZ), ktorí uspeli v novembrových komunálnych voľbách. Oproti predchádzajúcemu volebnému obdobiu je v poslaneckom zbore 25 nových poslancov. Ako Polaček pripomenul, je v poradí 220. primátorom Košíc. "Túto funkciu preberám s veľkou zodpovednosťou a pokorou," uviedol po slávnostnej časti ustanovujúceho zastupiteľstva.

Na nej sa okrem iných zúčastnili aj bývalý prezident a exprimátor Košíc Rudolf Schuster, košický arcibiskup - metropolita Bernard Bober, eparchiálny biskup Milan Chautur, podpredseda strany SaS Ľubomír Galko, predseda KDH Alojz Hlina, predseda strany Spolu-občianska demokracia, ktorá Polačekovi v predvolebnom boji vyjadrila podporu, Miroslav Beblavý či poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Smolková.

"Najväčší cieľ je, aby občania - Košičania verili vo svoje mesto, aby sa v ňom cítili naozaj transparentne, dobre, aby sa sem vracali. Toto je asi to heslo, ktorým chceme mesto budovať ďalej," povedal Polaček, ktorý chce v úvode svojej funkcie okrem iného sfunkčniť aj správu mestských komunikácií, spolu s vrátením trolejbusov do mesta a tiež spustiť protikorupčný audit.

Mená viceprimátorov na pondelkovom zasadnutí známe nebudú. "Podľa zákona mám nárok na tri nominácie, to je riaditeľ magistrátu mesta a dvaja námestníci. Bolo by predčasné, keby som ich mená oznámil, pretože každý z nich si potrebuje usporiadať svoj život, pripraviť sa na novú prácu. Nerád by som predbiehal a zbytočne ich tlačil do vyjadrení, ktoré dnes ešte nie sú dôležité," vysvetlil.

Ako pre TASR povedal Galko, strana SaS bude Polačeka nielen podporovať v jeho práci, ale aj kontrolovať, aby splnil sľuby, ktoré dal pred voľbami. "Je veľmi dôležité, aby sa teraz pozeral hlavne do budúcnosti, aby sa snažil pre Košičanov urobiť niečo dobré a potrebné, pomenovať problémy, ktoré boli, ale na druhej strane treba vykasať rukávy a pustiť sa do práce. Dovčera sa dalo ešte oslavovať, oddnes je potrebné tvrdo pracovať," povedal s tým, že za najväčšie problémy považuje parkovanie, nedostatok športovísk a nedostatočnú transparentnosť. "Myslím si, že občania Košíc, samotný primátor a poslanci MsZ tieto problémy poznajú, teraz je dôležité, aby spojili sily a pustili sa do jednotlivých riešení. Nebude to jednoduché, pretože očakávania sú veľké," dodal. Podľa neho sa novovymenovaný primátor môže pustiť aj do menej populárnych opatrení, ktoré prinesú efekt až v budúcnosti. Odvahu mu na to podľa neho dáva silný mandát.

Jaroslav Polaček získal v novembrových voľbách do orgánov samosprávy obcí 29.157 hlasov, čo predstavuje 43,29-percentný podiel platných hlasov.