Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Regióny

VIDEO: Košickú botanickú záhradu opäť spestrujú exotické motýle

Na snímke motýle z rodu Heliconius. Foto: TASR - František Iván

Niektoré druhy budú zastúpené v hojnom počte, iné vzácnejšie sa objavia len v jednotlivých exemplároch.

Košice 20. mája (TASR) - Krásu živých exotických motýľov môžu po roku opäť obdivovať návštevníci košickej botanickej záhrady. Výstava Motýle exotických trópov sa koná v tropickom skleníku a potrvá do konca júna.

Počas 15. ročníka výstavy do Botanickej záhrady Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) dopravia približne 7000 kukiel motýľov pôvodom z trópov celého sveta a postupne predstavia viac ako 100 druhov a foriem motýľov. Informovala o tom hovorkyňa UPJŠ Laura Hoľanová.

Niektoré druhy budú zastúpené v hojnom počte, iné vzácnejšie sa objavia len v jednotlivých exemplároch. Už viac ako týždeň pred piatkovým (17. 5.) otvorením výstavného skleníka s motýľmi boli prvé kukly pripravené na liahnutie. "Skúšobná zásielka z Kostariky, ktorá mala potvrdiť, že hlavné dodávky kukiel zvládnu cestu bez vážnejšieho rizika, dorazila do Košíc s väčším časovým predstihom. Motýle z tejto prieskumnej zásielky sa bez zásadnejších problémov vyliahli. V skleníku už dokonca dokončujú svoj vývin prvé húseničky z vlastného chovu," uviedol riaditeľ Botanickej záhrady UPJŠ Pavol Mártonfi.

Zaujímavosťou podľa organizátorov je, že práve vlastní odchovanci sú najkrajšie vyvinutí a vedia sa opakovane postarať aj o nové potomstvo v umelom prostredí. "Žijú si u nás v blahobyte, majú zaistenú atraktívnu potravu vo forme prirodzeného nektáru z kvetov či nakvaseného ovocia a niektoré sa živia aj peľom kvetov. Pre húseničky skupiny motýľov z Južnej a Strednej Ameriky sme napestovali 'živné' rastliny, aby bolo možné ich rozmnoženie. Vďaka tomu vzniknú aktívne húfy týchto motýľov v hojnom počte," vysvetlil Robert Gregorek, vedúci oddelenia okrasnej a úžitkovej flóry botanickej záhrady.



Návštevníci môžu uvidieť aj motýľa Attacus atlas pôvodom z tropickej časti Ázie, ktorý prežíva v dospelom štádiu života približne len tri dni. Výnimočný je najväčšou plochou krídel na svete, ako aj atraktívnym sfarbením. Rozpätie jeho krídel dosahuje viac ako 24 centimetrov.

Motýlia šou je prístupná verejnosti denne od 9.00 do 17.00 h. Súčasťou prezentácie je aj zbierka preparovaných motýľov a iného hmyzu vo vestibule budovy spolu s výstavou malých bezstavovcov vo viváriách.