Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Kľačno v STREHU: Pri obci sa pohybuje medveď, roztrhal i ovcu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Samospráva obce na svojej internetovej stránke, zároveň vyzvala obyvateľov, aby boli ostražití.

Kľačno 31. júla (TASR) - V Kľačne (okres Prievidza) a jeho okolí sa pohybuje medveď. Upozornila na to v stredu samospráva obce na svojej internetovej stránke, zároveň vyzvala obyvateľov, aby boli ostražití.

Upozornenie obec adresovala aj obyvateľom, ktorí chovajú ovce, kozy, prípadne iné domáce zvieratá a bývajú neďaleko lesa. "V utorok (30. 7.) vo večerných hodinách v strede obce medveď preskočil plot pri rodinnom dome stojacom blízko lesíka a roztrhal jednu ovcu. Je to o to závažnejšie, že na neďalekej terase domu sedeli a rozprávali sa ľudia. Vyzývame teda k veľkej ostražitosti," uviedla samospráva na stránke obce.

Incident privolaná polícia ohlásila poľovníckemu zväzu.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/Milan Kapusta


Zaistenie odpadu znižuje počet stretnutí medveďa a človeka


Stretnutiu medveďa s človekom predchádzajú kontajnery zavreté v garáži, zamrežovanej klietke alebo ohradené elektrickým plotom. „Koncepčným riešením je dôkladné zabezpečovanie komunálneho odpadu. Zaistenie odpadu podstatným spôsobom zníži počet nežiaducich stretov medveďa a človeka v obciach a ich okolí,“ uviedol pre TASR hovorca Ministerstva životného prostredia SR Tomáš Ferenčák.

„Frekvencia odvozu komunálneho odpadu by mala byť čo najčastejšia, aby odpad nehnil a svojim zápachom medveďa do blízkosti ľudí nelákal,“ povedal Marián Hletko zo Zásahového tímu pre medveďa hnedého zo Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR.

Ilustračné foto.
Foto: TASR - František Iván


ŠOP sa snaží predísť nebezpečným stretom medveďa s človekom. „Zabezpečujeme napríklad monitorovania lokalít s výskytom medveďov hnedých s pozmeneným správaním, plašenie jedincov medveďa hnedého, inštaláciu dočasných odplašovacích prostriedkov,“ informuje Hletko.

Pripomína, že medvede sa stávajú problémovými, ak si zvyknú na človeka a naučia sa vyhľadávať potravu v jeho blízkosti. „Medvede sú veľmi prispôsobivé zvieratá a na nový zdroj potravy si rýchlo navyknú. Stáva sa to najmä vtedy, ak medveď pri vyhľadávaní potravy v blízkosti ľudí nezíska zároveň aj negatívnu skúsenosť, napríklad strach alebo bolesť, ktorá by ho od takéhoto spôsobu vyhľadávania potravy demotivovala,“ uviedol Hletko.

Ilustračné foto.
Foto: TASR František Iván


Včelstvá, ovocné stromy a ovce sa môžu chrániť pred medveďom elektrickým plotom. Ovce sa musia pásť pod dohľadom strážneho psa. V okrajových častiach miest a obcí je potrebné vykonávať pravidelné kosenie, vystrihávanie a vyrezávanie drevín, ktoré pre medveďa predstavujú úkryt, poukazuje ŠOP.

Hletko pripomína, že potrebná je aj komunikácia ŠOP s verejnosťou a obcami zameraná na osvetu. „Cieľom je minimalizovať ľudskú činnosť, ktorou sa lákajú jedince medveďa hnedého do blízkosti obydlí,“ uzatvára Hletko.