Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Hliníku nad Hronom ocenili dobrovoľných a profesionálnych hasičov

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

Okrem záchran ľudských životov boli ocenení aj za športové výkony.

Hliník nad Hronom 17. januára (TASR) - Zástupcovia 27 organizácií, ktoré sa v júli minulého roka podieľali na likvidácii lesného požiaru na kopci Veľký Gápeľ v katastri nízkotatranskej obce Bystrá v okrese Brezno, si v piatok za svoj profesionálny prístup a nasadenie prevzali v Hliníku nad Hronom ocenenie v kategórii hasičský čin kolektívu v rámci slávnostného oceňovania Hasiči hasičom 2019.

Jeden z veliteľov zásahu Erik Piater priblížil, že pri hasení požiaru denne zasahovalo približne 150 hasičov s viac ako 40 kusmi techniky, pričom pri hasení pomáhali aj dva vrtuľníky. Spomínané ocenenie považuje za veľké zadosťučinenie za náročnú prácu hasičov.

V kategórii hasičský čin jednotlivca bol ocenený František Páleník z Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Žiari nad Hronom. Nomináciu si vyslúžil za záchranu života spoluhráčovi na futbalovom zápase v septembri 2019 v obci Lovča.

Jozef Mihálik, predseda Dobrovoľného hasičského zboru (DHZ) v obci Hrušov, a František Ridzoň starší, ktorý sa zaslúžil o znovuobnovenie činnosti DHZ v obciach na Sihlianskej planine v okrese Brezno, boli ocenení v kategórii preventívno-výchovné pôsobenie, jednotlivci.

V kategórii preventívno-výchovné pôsobenie kolektívu ocenili občianske združenie Plameň Badín, ktoré sa počas svojej desaťročnej existencie venuje najmä deťom.

Príslušníci HaZZ boli ocenení aj za športové výkony. V tejto kategórii si ocenenie odniesli dobrovoľné hasičky z Budče, družstvo mužov DHZ Poltár, príslušníci Okresného riaditeľstva (OR) HaZZ v Žiari nad Hronom a Miroslav Krajči z OR HaZZ v Žiari nad Hronom.

Za významný prínos v oblasti ochrany pred požiarmi na podujatí ocenili Jána Pavlova, zaslúžilého člena Dobrovoľnej požiarnej ochrany (DPO) SR, a Vladimíra Slezáka, predsedu Územnej organizácie DPO SR Žiar nad Hronom.

Osobitné ocenenie dlhodobej spolupráce na podujatí udelili Simone Vankovej, riaditeľke Centra podpory v Banskej Bystrici, a Hudbe Ministerstva vnútra SR.

Záver podujatia patril odovzdávaniu putovnej sekery, ktorá je symbolom tohto spoločného podujatia profesionálnych a dobrovoľných hasičov, zástupcom mesta Banská Bystrica. Práve v meste pod Urpínom sa bude konať ďalší ročník tohto slávnostného oceňovania.

Bodkou za slávnostným večerom bolo odovzdanie nového vozidla Iveco Daily pre DHZ v Hliníku nad Hronom. Kľúče od vozidla si z rúk ministerky vnútra Denisy Sakovej (Smer-SD) prevzal starosta a zároveň predseda DHZ Hliník nad Hronom Vladimír Mikuláš. Saková pri tejto príležitosti vyzdvihla a ocenila úlohu dobrovoľných hasičských zborov, ktoré sú podľa jej slov významnou pomocou pre profesionálnych hasičov. "Myslím si, že materiálno-technická pomoc, ktorej sa im z ministerstva vnútra dostáva, je skutočne malé zrniečko v celom piesku, čo môžeme pre nich spraviť, oproti tomu, čo oni robia pre našich profesionálnych hasičov a svojich spoluobčanov," podotkla Saková.