Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Festival Amplión privíta na desiatich scénach viac ako 90 umelcov

Festival Amplión v Banskej Štiavnici, archívna snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Pouličné umenie predvedie aj domáci Ansámbel nepravidelného divadla v repríze pouličnej pochôdzkovej inscenácie Štiavnice nielen strieborná alebo Mešťania, básnici a Náckovia.

Banská Štiavnica 21. augusta (TASR) - S mesačným predstihom oproti minulosti sa na konci augusta uskutoční 4. ročník Festivalu Amplión – Nový kabaret & pouličné umenie. V spolupráci s mestom a ďalšími partnermi ho organizuje Ansámbel nepravidelného divadla, ktorý je pokračovateľom Kremnického divadla v podzemí.

Festival ponúka verejnosti umelecké zážitky v troch dramaturgických líniách. „Najbohatšou bude kabaretná, ktorá ponúkne až sedem moderných inscenácií,“ uviedol jeden z trojice dramaturgov festivalu Ján Fakla.

Zo slovenskej produkcie sa podľa jeho slov najviac blysnú rebelská show svetoznámeho punkáča, ušitá na slovenské pomery Kompletný Sheakespeare zhltnutý za 120 minút v podaní mladých hercov a hudobníkov z Divadla J. Palárika v Trnave a Prešovské národné divadlo s autorskou monodrámou Moral insanity.

"Zahraničie príde reprezentovať divadelný spevácky zbor zo Slovinska so skvelou paródiou na a capellu Ups! a unikátna tanečná revue o starobe Muzikál třetího veku v umeleckom vyjadrení mladých muzikantov a tanečníkov BodyVoiceBand z Prahy. Veľkolepú šou s ohňostrojom predvedie divadlo Markeline zo Španielska v tragikomickom kabarete o baníkoch Carbon club, ktorý je súčasťou projektu Renovácia identity – Banská Štiavnica, Mesto kultúry 2019," podotkol Fakla.

Ako ďalej uviedol, deti zabaví dobrodružná kabaretná rozprávka Neviditeľní v podaní Bratislavského bábkového divadla. Novinkou festivalu bude pilotný ročník medzinárodnej súťaže kabaretných výstupov v rôznych žánroch Sketch up.

Lídrom línie pouličného umenia bude komik Pere Hosta zo Španielska so zábavnou show Open door. "Príjemnú atmosféru na Trotuári vytvorí poľská pouličná kapela Timingeriu s balkánskou, cigánskou a židovskou muzikou, alebo aj hudobno-pracovná skupina recesistov Vrbovskí víťazi či busker Adam Kriss. S humorom spomínať na časy minulé bude legendárny český folkový pesničkár Jan Burian v koncerte Víťezný november & ekologie duše," doplnil Fakla s tým, že pouličné umenie predvedie aj domáci Ansámbel nepravidelného divadla v repríze pouličnej pochôdzkovej inscenácie Štiavnice nielen strieborná alebo Mešťania, básnici a Náckovia.

„Pridanou hodnotou každého ročníka je vzdelávacia a angažovaná línia, ktorá bude toho roku veľmi silná a atraktívna,“ uviedla režisérka festivalu Jana Mikitková. „Tému venovanú 30. výročiu Nežnej revolúcie a dobe po nej otvorí pouličný happening umelcov vo výkladoch obchodov Inventúra frevolúcie. V nich budú mladí umelci čítať, spievať, tancovať a hrať divadlo, karikaturisti z celého sveta vystavovať svoju reflexiu súčasného sveta a dvaja z nich, vo svojej krajine prenasledovaní, budú naživo kresliť na tému sloboda-nesloboda," načrtla Mikitková.

Výtvarná inštalácia Revolúcia v hlave – túžby versus realita performera Dušana Krnáča dá podľa jej slov návštevníkom festivalu možnosť zhodnotiť 30 rokov slobody vlastným prejavom. Zábavný kvíz o udalostiach 1989 Les mess revolucioners pripravil a uvedie Ján Mitáč, bývalý pracovník Ústavu pamäti národa. "Neuhladené moderné prednesy mladých o slobode po neslobode s autentickou kapelou Režimy predvedie v programe After the revolution skupina výborných recitátorov D'89 dženerejšn," dodala režisérka festivalu.

Vyvrcholením tretej dramaturgickej línie bude podľa nej diskusné fórum: Revolúcia 1989 – víťazstvo či prehra 2019?. Pozvanie prijali lídri z novembra 1989 Fedor Gál a Zuzana Mistríková.

Festival Amplión sa uskutoční v dňoch 30. augusta až 1. septembra na desiatich scénach a pódiách po celom meste a za tri dni privíta viac ako 90 umelcov z ôsmich krajín sveta. Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, ktorý je súčasne hlavným partnerom podujatia.