Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Fakulta elektrotechniky a informatiky v Košiciach oslavuje 50 rokov

Na ilustračnej snímke budova Technickej univerzity v Košiciach. Foto: FOTO TASR - František Iván

Polstoročie činnosti si fakulta vo štvrtok podvečer pripomína slávnostným programom v košickom Dome umenia.

Košice 19. septembra (TASR) - Okrúhle 50. výročie svojho založenia oslavuje v týchto dňoch Fakulta elektrotechniky a informatiky (FEI) Technickej univerzity v Košiciach (TUKE). Za polstoročie sprostredkovala vzdelanie desiatkam tisícov absolventov v rôznych študijných programoch elektrotechniky a informatiky.

Dynamiku vývoja i zmien počas tohto času vystihuje aj zmena názvu z elektrotechnickej fakulty na fakultu elektrotechniky a informatiky spred 25 rokov. Škola prijala nové výzvy, ktoré priniesla prebiehajúca informačná revolúcia.

Základné poslanie fakulty sa podľa jej dekana Liberiosa Vokorokosa ani dnes nemení. "Sme a chceme byť oporou svojim študentom počas štúdia i celého ich aktívneho života, sme a chceme byť tvoriví a moderní v získavaní a poskytovaní najnovších poznatkov, spoľahliví a praktickí vo vzťahoch s partnermi. Zvýšili sme náš vedecký a výskumný potenciál, poskytujeme vzdelávanie vo všetkých troch stupňoch štúdia, úspešne sme prešli evalváciami, s pomocou štrukturálnych fondov Európskej únie (EÚ) sme obnovili naše laboratóriá, rozširujeme okruh partnerov. Dlhodobo potvrdzujeme naše stabilné postavenie v štruktúre vysokoškolského vzdelávania, vedy a výskumu na Slovensku i vo svete," uviedol dekan.

Fakulta sa hrdí tým, že jej absolventi patria medzi najžiadanejších, čo potvrdzujú portály zamestnávateľov, ale aj štatistiky zverejňované úradmi práce. "Taktiež to potvrdzuje množstvo absolventov, ktoré sa úspešne zapája pri vzdelávaní, výskume, vývoji a výrobe vo firmách a inštitúciách po celom svete, kde sú prinajmenšom rovnocennými v konkurencii s domácimi absolventmi, ak nie lídrami tímov. Firmy sa o nich intenzívne uchádzajú ešte počas štúdia," uvádza škola.

Polstoročie činnosti si fakulta vo štvrtok podvečer pripomína slávnostným programom v košickom Dome umenia.