Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

Nelegálna skládka: Muž mal v lokalite Studené uložiť tony odpadu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Muž čelí obvineniu zo spáchania zločinu neoprávneného nakladania s odpadmi.

Bratislava 30. apríla (TASR) - Enviropolícia navrhla prokurátorovi podať obžalobu na muža z okresu Dunajská Streda v súvislosti s nelegálnou skládkou nachádzajúcou sa v katastri obce Most pri Bratislave (okres Senec). Muž mal v lokalite Studené bez súhlasu vlastníkov a bez povolenia príslušných orgánov uložiť takmer 180.000 ton rôzneho odpadu. TASR o tom informovala Zuzana Hrabovská z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru.

Muž čelí obvineniu zo spáchania zločinu neoprávneného nakladania s odpadmi. "Obvinená osoba v rámci občianskeho projektu na využitie environmentálnej záťaže na voľnočasové aktivity za účelom jazdy terénnych vozidiel nabádala prostredníctvom sociálnej siete občanov, aby na predmetnú nelegálnu skládku vozili odpad," priblížila Hrabovská.

Na celkovej ploche viac ako 74.000 metrov štvorcových bol takto uložený rôzny odpad, ako betón, zmesi betónu, tehál, škridiel, obkladového materiálu a keramiky, zemina a kamenivo, výkopová zemina, zmiešané odpady zo stavieb a demolácií či biologicky rozložiteľný odpad. Hrabovská dodala, že časť odpadu bola zakopaná do zeme alebo zakrytá iným odpadom pomocou stavebnej mechanizácie.

"Obvinený muž činnosť zneškodňovania a ukladania odpadu vykonával na cudzích pozemkoch a bez udelenia súhlasu orgánom štátnej správy odpadového hospodárstva podľa zákona o odpadoch v rozsahu viac ako štyri milióny eur," podotkla s tým, že muž bol vlani právoplatne odsúdený za obdobný trestný čin v rozsahu 9,9 milióna eur. Súd mu vtedy uložil podmienku.