Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Do parkovacieho systému sa zaregistrovalo vyše 10.500 Petržalčanov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Zachar

Od 1. novembra, teda odo dňa spustenia celého systému, by malo byť zároveň možné registrovanie viacerých áut na jedného človeka, a to cez mobilnú aplikáciu.

Bratislava 22. októbra (TASR) – Do pilotného parkovacieho systému, ktorý bratislavská Petržalka spúšťa 1. novembra, sa doteraz zaregistrovalo viac ako 10.500 Petržalčanov. Z Nepetržalčanov, ktorí chcú využívať výhody systému, sa za prvý týždeň od spustenia možnosti prihlásilo na tzv. administratívny trvalý pobyt okolo 60. Viac z nich sa však prihlasuje na bežný trvalý pobyt, od septembra tak urobilo viac ako 1100 ľudí.

"Osemdesiatpäť percent bolo zaregistrovaných elektronicky, zvyšok, teda 15 percent, musel prísť osobne. V drvivej väčšine išlo o ľudí, ktorí si vybrali možnosť využívania služobného auta na súkromné účely, čoho potvrdenie treba priniesť na úrad," uviedla pre TASR hovorkyňa Petržalky Mária Halašková. Ide približne o 1300 ľudí, ktorí by mali byť zaregistrovaní v najbližších dňoch, keďže spracovanie je v takýchto prípadoch náročnejšie.

"Je tu ešte malá skupina ľudí, ktorí menili svoje údaje v poslednom čase, takže nie je ešte v súčasnosti možné overiť ich údaje. Aj títo ľudia však postupne dostanú rozhodnutie o zaregistrovaní do Petržalského parkovacieho systému," poznamenáva v tejto súvislosti na sociálnej sieti starosta Ján Hrčka. Obyvatelia pritom využívajú aj možnosť zaregistrovať sa nielen na miestnom úrade, ale aj vo vyhradených priestoroch miestneho nákupného centra, a to denne od 14.00 do 20.00 h. S takýmto nápadom prišla samospráva, aby ľuďom zjednodušila cestu k registrácii.

Od 1. novembra, teda odo dňa spustenia celého systému, by malo byť zároveň možné registrovanie viacerých áut na jedného človeka, a to cez mobilnú aplikáciu. Registračný formulár totiž slúži na zaevidovanie len jedného vozidla. Následne tak budú môcť zadarmo parkovať aj ďalšie autá, avšak len do počtu päť. Na otázku, či mestská časť neuvažovala o nejakom obmedzení pri počte, samospráva poznamenáva, že "o obmedzení áut na jednu domácnosť sa hovorí v celomestskej parkovacej politike, ktorá má byť spustená v roku 2021." Mestská časť zároveň pokračuje vo vyznačovaní parkovacích miest. "V súčasnosti sú už vyznačené takmer všetky parkoviská v časti Dvory a pokračuje sa vyznačovaním v časti Lúky," doplnila Halašková.

Najväčšia bratislavská mestská časť využíva možnosť zaviesť vlastný pilotný parkovací systém v medziobdobí, kým začne v roku 2021 platiť schválená celomestská parkovacia politika. Petržalčania by mohli parkovať bezplatne 24 hodín denne sedem dní v týždni. Obyvatelia bez trvalého pobytu v Petržalke budú môcť bezplatne parkovať len počas dňa, teda medzi 8.00 a 18.00 h a počas víkendov. V noci bude pre nich parkovanie spoplatnené sumou jedno euro za každú začatú hodinu, resp. budú musieť parkovať mimo vyhradených parkovacích miest.

Samospráva začne pilotný parkovací systém zavádzať najprv v lokalite Dvory, postupne bude nabiehať na celom území mestskej časti. V prvej etape budú vyznačené dočasné parkovacie miesta na parkoviskách po novom už modrou farbou. V ďalších etapách sa pridajú aj kolmé parkovacie miesta a miesta na parkovanie pri cestách. Petržalka v tejto súvislosti spustila webovú stránku www.parkovanievpetrzalke.sk.