Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Diskusia v múzeu priblížila revolučnú jeseň v Rimavskej Sobote

Zábery z 10. decembra 1989 zo strihania ostnatého drôtu na Devíne počas mierového pochodu Devín - Hainburg. Foto: TASR/Vladimír Benko

Ako informovala lektorka a múzejná pedagogička GMM Elena Lindisová, o revolučných udalostiach porozprávali priami účastníci novembrových dní v Rimavskej Sobote Jozef Tokár a Marian Lacko.

Rimavská Sobota 20. novembra (TASR) – Priblížiť atmosféru novembrových dní hlavne mladej generácii bolo cieľom stredajšej diskusie v priestoroch Gemersko-malohontského múzea (GMM) v Rimavskej Sobote. Ako informovala lektorka a múzejná pedagogička GMM Elena Lindisová, o revolučných udalostiach porozprávali priami účastníci novembrových dní v Rimavskej Sobote Jozef Tokár a Marian Lacko.

„Napriek tomu, že ide o pomerne mladé historické obdobie, je potrebné o ňom hovoriť, pretože sa vtedy zásadne zmenil nielen politický režim, ale aj každodenný život v spoločnosti. V rámci diskusie bol priestor nielen spomínať na jeseň 1989, ale tiež zhodnotiť uplynulých 30 rokov politického i spoločenského života,“ uviedla Lindisová.

Dodala, že počas celého mesiaca november pripomína atmosféru revolučnej jesene v Rimavskej Sobote aj predmet mesiaca, ktorým je súbor 11 dobových fotografií z tohto obdobia. „Ich autorkou je fotografka múzea Júlia Ferleťáková. V priestoroch stálej vlastivednej expozície sú vystavené od 2. novembra do 1. decembra,“ konkretizovala lektorka GMM.