Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Ľudia bez domova pravidelne čistia okolie Hlavnej stanice v Bratislave

Hlavná stanica v Bratislave, archívna snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Získané pracovné príležitosti ľuďom pomáhajú v reintegrácii do spoločnosti.

Bratislava 14. augusta (TASR) - Okolie bratislavskej Hlavnej stanice pomáhajú upratať aj ľudia bez domova. Získané pracovné príležitosti im pomáhajú v reintegrácii do spoločnosti. Do projektu sa zapojilo takmer 40 klientov neziskovej organizácie Depaul Slovensko, ktorá pomáha ľudom bez domova v Bratislave. TASR o tom informovala Zuzana Kuľhová z organizácie Depaul.

"Ťažisková lokalita projektu je Hlavná stanica a jej okolie. Ide o miesto, ktoré si verejnosť spája práve s častým výskytom ľudí bez domova. Našou snahou je pracovať s klientmi a pomáhať im vrátiť sa z ulice späť do normálneho života, na druhej strane však pracujeme aj so spoločnosťou, ktorá sa na našich klientov pozerá často príliš negatívne," vysvetlil riaditeľ Depaul Slovensko Jozef Kákoš.

Organizácia sa zameriava na poskytovanie nocľahu a stravy, ale aj pracovných príležitostí klientom nocľahárne a v spolupráci s Magistrátom hlavného mesta SR Bratislavy sa snažia rozvíjať projekt aj v iných mestských častiach. Pracovné príležitosti a finančné prostriedky na reintegráciu ľudí bez domova prispieva napríklad aj bratislavská mestská časť Karlova Ves.

"Náš projekt v podstate funguje ako akési sito, cez ktoré prejdú práve tí klienti, ktorí vykazujú najväčšiu snahu a motiváciu zaradiť sa späť do spoločnosti. Z tohto pohľadu je pre nás tento projekt veľmi dôležitý," povedal koordinátor projektu Jakub Bartoš. Projekt vnímajú pozitívne aj klienti, ktorým jeden pracovný blok môže priniesť financie na zabezpečenie základných životných potrieb a získanie nocľahu na týždeň. Dodal, že ľuďom bez domova môžu pomôcť aj s vybavením dokladov.