Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

Vyše 1,3 milióna sporiteľov dostáva správu o zhodnotení svojich úspor

Foto: TASR/AP

Na Slovensku si na dôchodok sporí v druhom pilieri viacej ako 1,3 milióna sporiteľov.

Bratislava 5. januára (TABLET.TV) - Dôchodkové správcovské spoločnosti spravujú majetok v hodnote viac ako 6,9 miliard eur*. V januári sa dostávajú podľa zákona do rúk sporiteľov výpisy u účtu sporiteľa ako kľúčový dokument, ktorý vypovedá, ako správcovia zhodnotili peniaze budúcich dôchodcov.

“Aj po dvanástich rokoch existencie dvojpilierového starobného dôchodkového sporenia, je až paradoxné, akí zmätení bývajú sporitelia”, hodnotí skúsenosti Miro Kotov z Allianz Slovenskej dôchodkovej správcovskej spoločnosti. “Pritom výpis z účtu sporiteľa vypovedá nielen o budúcom dôchodku, ale aj o tom, aký zodpovedný je váš zamestnávateľ, či Sociálna poisťovňa.” Najatraktívnejšou sumou uvedenou vo výpise však určite zostáva objem úspor v eurách, ktoré sú na účte sporiteľa.

Každý výpis zároveň obsahuje základnú informáciu, v akej výške a kedy prišli príspevky zo Sociálne poisťovne počas roku. Z každej mzdy by mal sporiteľ na základe zmluvy s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou obdržať časť odvodov na svoj účet.

Vzdelaný sporiteľ by si mal overiť, v akých fondoch sa nachádzajú jeho úspory. Pred rokmi prišlo totiž k masívnemu presunu sporiteľov do garantovaných fondov. Fond a jeho výkonnosť majú totiž zásadný vplyv na rast majetku na účte.

Dôchodkové správcovské spoločnosti majú zriadené viacero fondov a každý fond má definovanú svoju stratégiu. Garantované fondy sú najkonzervatívnejšie. Keďže v desaťročnom horizonte nemôže dsska v takomto fonde “prerobiť “, sú tam predovšetkým veľmi opatrné, dlhopisové investície. Zároveň to však znamená, že výnosy z týchto fondov sú veľmi nízke, najmä v súčasnom období nízkych úrokových sadzieb.

Negarantované dôchodkové fondy investujú najmä do akcií, na slovenskom trhu ich je trinásť, a každý správca tam má namixované akcie v rôznom pomere. Preto je pre sporiteľa dôležité vedieť, v akom type fondu sa nachádza. Akcie sú rizikové investície a zhodnotenie fondu je dôležité najmä z dlhodobého hľadiska.

Rok 2016 priniesol dobré správy pre budúce dôchodky z druhého piliera, keďže všetky fondy zaznamenali rast hodnoty.V garantovaných fondoch sa priemerné tohtoročné zhodnotenie pohybuje na úrovni približne 1,7 percenta, čo je vzhľadom na stagnáciu a nízke úrokové sadzby dlhopisov veľmi dobré číslo. V negarantovaných fondoch bolo rozpätie výnosov 1-12 percent a tohtoročný priemer predstavuje približne 7 percent.

V negarantovaných fondoch sa nachádza približne len 15 percent majetku. Vzhľadom na to, že priemerný vek sporiteľa je menej ako 40 rokov, je to nízky objem. Dokonca aj tridsiatnici, ktorí budú sporiť minimálne 30 rokov, majú svoje peniaze iba v garantovaných fondoch. “Nie je dôvod, aby boli tridsiatnici dlhodobo zamknutí vo fondoch s nízkymi výnosmi”, upozorňuje Miro Kotov. Sporiteľom v mladom veku sa preto odporúča presunúť aspoň časť majetku do negarantovaných fondov.

Výpis z účtu sporiteľa zároveň obsahuje informáciu o výške odplaty správcu majetku, čiže dôchodkovej správcovskej spoločnosti. “Poplatok za správu predstavuje 0,3 percenta z výšky spravovaného majetku”, uzatvára Miro Kotov. Táto suma takto stavia druhopilierové sporenie do pozície nízkonákladového finančného produktu pre sporenie.