Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

Polaček: Novela zákona o OZE je najväčšia zmena v energetike za dekádu

Ekonomika TU a Teraz. Foto: Tablet.TV

Hosťom Richarda Kvasňovského v relácii EKONOMIKA Tu a teraz je Pavol Polaček z advokátskej kancelárie Polaček & Partners.

Bratislava 7. decembra (Tablet.TV) - Slovensko mení spôsob podpory obnoviteľných zdrojov energie (OZE). Novela zákona by mala ovplyvniť energetiku na dlhší čas. V diskusnej relácii to potvrdil Pavol Polaček z advokátskej kancelárie Polaček & Partners.

Prijatá novela je najväčšia legislatívna zmena v energetike za posledných desať rokov a mala by ukončiť zákaz pripájania nových obnoviteľných zdrojov do distribučnej siete. „Od decembra 2013 sa do distribučnej sústavy nemôžu pripájať nové obnoviteľné zdroje energie. To sa zmení. Ministerstvo hospodárstva (MH) SR každý rok rozhodne o tom, či sa budú nové zdroje inštalovať alebo nie. Už vo februári sa tak ukáže, koľko nových zdrojov sa bude inštalovať v roku 2019 a do akej miery to myslí MH SR vážne s ukončením stop stavu,“ vyhlásil Polaček.



Slovensko musí plniť klimatické ciele EÚ a zvyšovať podiel obnoviteľných zdrojov na výrobe elektrickej energie. Od januára bude niekoľko foriem podpory a jednou z nich budú aj aukcie. „Štát sa snaží dať trhové mechanizmy do rozvoja výroby energie z obnoviteľných zdrojov, preto ich výstavbu bude súťažiť prostredníctvom aukcií. Výrobcovia budú súťažiť o to, ktorý z nich vie najlacnejšie vyrobiť zelenú energiu. Kto ponúkne najnižšiu cenu, vyhrá a tú mu štát garantuje počas 15 rokov,“ vysvetlil Polaček s tým, že vidí riziko v ovládnutí trhu niekoľkými veľkými hráčmi, ktorí majú silné tímy a najviac informácií. Novela prináša aj definíciu lokálneho zdroja a teda decentralizáciu výroby elektrickej energie. „Ide o podporu menších zdrojov v mieste spotreby elektrickej energie. S domácnosťami sa v tomto smere nepočíta, skôr to môžu byť menšie firmy alebo nákupné centrá, ktoré majú na streche nejaké solárne články. Je to zaujímavé pre podnikateľov, ktorí síce nedostanú žiadnu podporu od štátu, ale ani nebudú musieť platiť naviac žiadne tarify za prevádzku systému. Ekonomicky môže byť lokálny zdroj zaujímavý,“ dodal Polaček.