Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

Ľubo MESZÁROŠ: Magath ma chcel do Frankfurtu, no Slovan mal iný zámer

Bývalý reprezentant SR a dlhoročný futbalista Slovana Bratislava Ľubomír Meszároš v TABLET.TV. Foto: TABLET.TV

S odchovancom belasých Ľubomírom Meszárošom sme v televíznom štúdiu TABLET.TV prebrali viacero tém. Nevynechali sme nedávne MS v Rusku, spomienky na jeho majstrovské sezóny či súčasný Slovan.

Bratislava 4. augusta (Teraz.sk) – Svojho času patril k najobávanejším útočníkom pod Tatrami, dnes typy ako on na slovenských futbalových trávnikoch chýbajú. Reč je o Ľubomírovi Meszárošovi, ktorého kariéra je úzko spätá s bratislavským Slovanom. A práve o jeho začiatkoch v tomto klube, neskoršej kariére, nedávno skončených MS v Rusku, slovenskej reprezentácii, ale aj súčasnom Slovane, ktorý sa medzičasom presťahoval na Pasienky, no už ráta dni do návratu na Tehelné pole, sme sa pred pár dňami s dnes už 39-ročným futbalovým veteránom porozprávali v televíznom štúdiu TABLET.TV.

Najväčšou športovou udalosťou uplynulých týždňov boli majstrovstvá sveta vo futbale. Tie, samozrejme, pozorne sledoval aj Ľubomír Meszároš, ktorého triumf Francúzska až tak veľmi neprekvapil. „Francúzi majú v súčasnosti veľmi silný tím, a preto som ich aj ja už pred šampionátom radil k hlavným ašpirantom na titul. Zverenci Didiera Deschampsa išli na turnaji od zápasu k zápasu, v každom z nich dokazovali svoju kvalitu, pričom nemenej podstatné bolo, že sa naplno prejavila vyrovnanosť ich mužstva. Tou predčili všetkých ostatných. Titul svetového šampióna si podľa mňa právom zaslúžili,“ rozhovoril sa jeden z najväčších obdivovateľov tragicky zosnulého Petra Dubovského.

POZRITE SI CELÚ TELEVÍZNU DEBATU S ĽUBOMÍROM MESZÁROŠOM:



A bol to práve Meszároš, kto v roku 2000 premiérovo získal ocenenie za triumf v ankete nesúcej Dubovského meno. Odvtedy sa odovzdáva každý rok a je určené pre najlepšieho hráča SR do 21 rokov. Čo mu na legende Slovana, ktorá v roku 1993 prestúpila do slávneho Realu Madrid, najviac imponovalo? „Ako každý malý slovanista, ktorý sa od prípravky deň čo deň pohyboval v okolí štadióna, aj ja som A-tím vnímal ako nejaký možno až nesplniteľný sen. Mojim vzorom bol v tom čase práve Peťo Dubovský, ktorý bol najväčšou osobnosťou vtedajšieho federálneho mužstva. Samozrejme, sníval som o tom, že si s ním raz zahrám. To sa mi žiaľ nikdy nesplnilo, keďže v roku 2000 tragicky zahynul na dovolenke v Thajsku. A čo som na ňom obdivoval? Stále z neho vyžarovala akási skromnosť, pokora, vážil si spoluhráčov, čo vždy a všade prezentoval. A pochopiteľne, najviac ma zaujali jeho výkony na ihrisku, góly, a to, že sme sa ako deti mohli po nich tešiť z víťazstiev Slovana,“ vysvetlil Ľubo Meszároš.

Nakročené do jedného zo známych európskych klubov mal na prelome tisícročí aj Meszároš. Konkrétne išlo o Eintracht Frankfurt. Ten viedol v tom čase renomovaný nemecký tréner Felix Magath, ktorý sa neskôr tešil z bundesligových titulov s Bayernom Mníchov či Wolfsburgom. „Vo Frankfurte som absolvoval niekoľko tréningov, po ktorých klub na čele s trénerom Magathom prejavil o mňa záujem. Malo však ísť o hosťovanie, kým Slovan chcel prestup, a tak z tohto angažmánu napokon zišlo. Mrzelo ma to. Bola by to pre mňa obrovská výzva,“ priznal po rokoch odchovanec belasých, ktorý neskôr zahraničie predsa len o kúsil, a to v tureckých kluboch Elazigspor a Adanaspor, gréckom Panioniose Atény či v Českých Budějoviciach.

Medzi titulmi rozdiely nerobí


Meszároš získal s bratislavským Slovanom dva majstrovské tituly. Kým ten prvý ešte ako mladé ucho v roku 1999, pri druhom o desať rokov neskôr patril k už najskúsenejším hráčom kádra. Ako by ich porovnal? „Ťažko povedať, ktorý z nich si viac vážim, je ťažké robiť medzi nimi rozdiely. Pri tom prvom, ktorý sme získali za trénera Grigu, som prežíval obrovskú eufóriu, bol som mladý a všetko to bolo pre mňa niečo úplne nové. K tomu sa pridali ďalšie výzvy. Chceli sme sa presadiť v pohárovej Európe, každý z nás mal nejaké individuálne ciele a túžby, čiže možno som ho vnímal intenzívnejšie. Druhý som si pre zmenu o čosi viac vychutnával a veľmi som si vážil, že to znova prišlo,“ vrátil sa v etapách myšlienkami niekoľko rokov dozadu niekdajší skvelý útočník, ktorý v drese Slovana strelil celkovo 51 ligových gólov.



Od jeho odchodu získali belasí ďalšie štyri tituly, no tie už oslavovali „v priestoroch“ susedných Pasienkov, kde bol dlhé roky doma konkurenčný Inter. Ako tento presun milovaného klubu cez Bajkalskú ulicu vnímal z ústrania? „Pre mnohých slovanistov to bolo niečo nepredstaviteľné, no okolnosti to tak zariadili. Dnes rastie na Tehelnom poli nový štadión a ja verím, že všetci, čo sme vždy mali a máme radi Slovan, sa tam zasa stretneme. Slovan sa vráti na miesto, ktoré mu patrí a bude opäť belasý,“ uzavrel Ľubomír Meszároš.