Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Publicistika

Komentár Ondřeja Konráda: Nie sme slepí!

Ondřej Konrád, komentár Foto: Teraz.sk

Komentár uverejňujeme so súhlasom Českého rozhlasu Plus.

„Nie sme slepí!““ – skandovali počas utorkového horúceho podvečera účastníci protestnej demonštrácie na popud režisérky Heleny Třěštíkovej. K čomu by sa mohlo dodať, že ani hluchí.

Hoci tí, ktorí sa tentoraz dostali iba na chvost davu na konci Václavského námestia, pritom z množstva prejavov počuli minimum. Aj keď im to na optimistickej nálade neubralo: tá bola napokon všade, ako to má pri nenásilnom občianskom proteste aj byť.

Tak či onak, pokiaľ má byť ďalšia pražská demonštrácia v plnej paráde – ohlásená je v priestoroch Letenskej pláne na nedeľu 23. júna (úmyselne počas víkendu, aby sa jej mohli zúčastniť aj ľudia zo vzdialenejších kútov krajiny), je potrebné zaistiť podstatne výkonnejšiu zvukovú aparatúru.


Požiadavky narastajú


Ale to sa isto stane. A tiež je pravdepodobné, že sa organizátorom podarí zámer priviesť na Letenskú pláň zhruba raz toľko účastníkov ako tento utorok. Zatiaľ im totiž plány vychádzajú: trikrát sa na Staromestskom námestí dav o niečo rozrástol a pred dvomi týždňami už bola akcia, plus mínus šesťdesiattisícová, prenesená na takzvaný Václavák.. A tentoraz sa jej zúčastnilo približne raz toľko osôb. A opäť sa tá, kvôli ktorej v apríli séria protestov vnikla, ministerka spravodlivosti Márie Benešová, dostala do úzadia, predovšetkým sa hovorilo o Andrejovi Babišovi. Čo, samozrejme, súviselo s tým, že medzitým do Prahy dorazil návrh auditu Európskej komisie na tému možného stretu záujmov premiéra českej vlády, hovorcami aj davom veľakrát vyzývaného k odstúpeniu.

Ale aj k rade ďalších vecí: aby holding Agrofert vrátil všetky neprávom vyplatené dotácie a aby firma už žiadne európske peniaze nedostávala, rovnako, ako sa majú pre ňu skončiť daňové úľavy a štátne zákazky. A. Babiš by sa mal podľa demonštrantov tiež zbaviť médií, taktiež momentálne spočívajúcich vo zvereneckom fonde, na ktorý má však podľa európskych audítorov premiér stále zásadný vplyv. Hovorilo sa aj o potrebe zachovania nezávislosti verejnoprávnych médií, aj o nastávajúcich voľbách nových členov rady ČTK. Agenda Milión chvíľok pre demokraciu sa teda rozširuje a nedá sa vylúčiť, že dynamika spolku časom vyústi v politické hnutie.


Horúca jeseň


Ale to je zatiaľ dosť predčasné. Rovnako, ako čakať nejakú zásadnú Babišovi reflexiu. Aj keď sa možno na Letnej zíde okolo štvrť milióna ľudí – a to by už bolo naozaj veľa – čoskoro nastane prázdninové upokojenie. A koaliční partneri A. Babiša, priami aj nepriami, ktorých sa narastajúci občiansky nepokoj stále viac a viac týka, budú medzitým čakať tak na konečnú verziu európskeho auditu, ako aj na to, či sa premiér nepremení z trestne stíhaného na obžalovaného. Ako ale nedávno vyhlásil, ani potom z funkcie neodstúpi.
Lenže reči sa vedú a voda tečie. Až príde horúca protestná jeseň a ona príde a ako sa budú blížiť oslavy 30. rokov od návratu k slobode a demokracii, možno premiér názor zmení. Ako vravieva jeho spojenec prezident, ten nemení iba idiot. Čo Andrej Babiš rozhodne nie je. Napokon, utorkové zaplnené Václavské námestie bolo stále iba predzvesťou vecí budúcich.