Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR R.KUBÍČKA: České voľby

Radek Kubíček, komentár Foto: TABLET.TV

Komentár Radka Kubička uverejňujeme so súhlasom Českého rozhlasu Plus.

Komunálne a tretinové voľby do Senátu českú politiku úplne nemôžu zmeniť. Trendy ale naznačili a rad z nich sa potvrdil či prehĺbil. A tie českú politickú scénu menia od základu.

Z tohto hľadiska sa nekoná žiadna dráma, dlhodobo sa ale môže stať hocičo. Preto to môžu, ale tiež nemusia byť voľby historické, ako nazývajú politici takmer každé.

Každopádne rozpad tradičného pravoľavého systému pokračuje, tradičné strany, ku ktorým sa už musí počítať aj vládne ANO, majú ďalšie problémy. Ľavicová ČSSD už skoro odchádza do politického dôchodku, pravicová ODS sa dvíha, ale iba veľmi pozvoľna. ANO zrejme už dosiahlo svoj vrchol a ťažko môže svojim voličom ďalej predkladať, že je novou opozičnou alternatívou, veď už je pri moci skoro všade.

Jeho predseda Andrej Babiš si sám neskromne vytýčil ako hlavný cieľ udržať vládu nad hlavným mestom Prahou a to sa mu asi nepodarí. Vymeniť na poslednú chvíľu pred voľbami nepopulárnu primátorku za politicky neznámeho podnikateľa, to je amaterizmus, nehodný vládnej strany. Nečudo, že väčšina voličov na to neskočila.

Inak ale ešte fenomén ANO pôsobí, hnutie si veľké mestá udržalo, ale otázkou je, ako skončia vyjednávania. V tých nebýva vládne hnutie silné, ani v schopnostiach ich výsledky udržať celé volebné obdobie. Navyše, v značnej časti je založené na charizme svojho predsedu a majiteľa a ten má teraz hlavnú vládnu zodpovednosť. Skôr či neskôr sa to začne prejavovať.


Ľavicová strana vedená miliardárom


Veľký úspech nezávislých kandidátov a rôznych protestných nesystémových hnutí nie je nič nové, ale teraz sa pretavuje aj do vyšších poschodí politiky. Tam je možné počítať aj Pirátsku stranu, ktorá si v Prahe takmer siahla na volebné víťazstvo. Je to syndróm zlyhávania politických strán a na tom sa nič nemení. Možno iba to, že niektoré z nich už zase z politiky odchádzajú, ako kedysi raketa Žiť Brno. Otázne je, kto ju bude v budúcich voľbách nasledovať.

Na výsledky senátnych volieb bude nutné čakať ešte do najbližšej soboty, víťazstvo v prvom kole nebýva vždy víťazstvom v kole druhom. Býva v ňom taká malá účasť, že je výsledky ťažké odhadovať, pričom veľa voličov menej úspešných strán sa spája proti tej najúspešnejšej, čím ju vyšachujú. Bude to prípad najúspešnejších, či už ODS, ktorá je na to roky zvyknutá alebo po novom ANO?

Dvaja už v prvom kole zvolení senátori sú síce neobvyklým javom, ale nie nečakaným. Súčasný predseda Zlínskeho kraja Jiří Čunek je dlhodobým krajským fenoménom a Jiří Drahoš zúročil svoj statočný, ale márny prezidentský boj s iným fenoménom Milošom Zemanom. Hlas samotného profesora v neveľmi vplyvnej parlamentnej komore, ale asi veľmi nenahradí masívne prezidentské kreslo, ako ironizoval jeho úspešný súper v prezidentskej voľbách. Symbolické je tiež jeho váhanie, do ktorého klubu vstúpi, čo zase ironizujú jeho kritici.

Na troskách už spomenutého straníckeho systému sa ale predsa len možno rodí niečo nové. Sociológovia upozorňujú, že pôvodne bezbrehé hnutie ANO prevzalo – možno pod vplyvom prezidenta Zemana a ideovej bezbrehovosti Andreja Babiša – ľavicových voličov a stalo sa tak ľavicovou stranou, vedenou miliardárom.
Takže sa môže ukázať, že tento a budúci víkend, za zhruba polovičného, teda nie veľmi silného záujmu voličov, posunie politickú scénu niekam ďalej a vstúpi tak svojim dátumom do učebníc českého politického systému.